Aktuelt

Terroraksjon i Frankrike

Oppdatert

Det er løsnet skudd og tatt gisler i et supermarked i byen Trèbes i Frankrike. En skal være drept og en politimanne er skuddskadet. Den drepte skal være slakteren på supermarkedet, forteller byens borgermester Eric Ménassi til lokale medier.

Ifølge politiet er en av deres blitt skuddsåret i skulderen. Opplysningene i ulike medier er noe forskjellige, men politimann skal visstnok være skutt og såret i Carcassonne, som skal være en 15 minutters biltur unna supermarkedet i Trèbes.

Ifølge nyhetsbyrået AFP skal det være snakk om en gjerningsmann, og han skal ha erklært sin støtte til terrorgruppen IS.

Franske myndigheter betrakter situasjonen som en terrorhendelse, ifølge Reuters. Politiet varsler om åtte gisler som holdes i supermarkedet.

Det skal akkurat nå være i gang en sikkerhetsoperasjon. Politiet har slått ring om supermarkedet, området er avsperret og alle sivile er bedt om å holde seg vekk.

Frankrikes innenriksminister Gérard Collomb skal være på vei til Trèbes.

(Oppdatert) Ifølge NRK skal samtlige gisler være løslatt, og gjerningsmannen være alene i supermarkedet med en politimann. Andre medier melder at at gislene fortsatt er i supermarkedet.

Terroristen skal ha ropt «Som hevn for Syria, Allah er stor og jeg skal drepe dere alle!»

NRK viser til hendelsen i Carcassonne skal være at et medlem av det franske opprørspolitiet CRS ble skutt mens han var ute og jogget med kollegaer. Deretter skal den antatte gjerningsmannen først ha avfyrt seks skudd mot opprørspolititjenestemennene fra en bil, og så kjørt til supermarkedet i Trèbes.

Fakta om terrorhandlinger i Frankrike siden 2015 fra NTB:

Frankrike har blitt rammet av en rekke dødelige terrorhandlinger de siste årene, der over 230 mennesker har blitt drept. Her følger en liste over de mest alvorlige.

  • 7.–9. januar 2015: 17 mennesker ble drept og 22 såret i angrepene mot satiremagasinet Charlie Hebdo og en jødisk butikk i Paris. IS tok på seg ansvaret for angrepene.
  • 13.–14. november 2015: 130 mennesker ble drept og 368 såret i en serie angrep i og utenfor Paris. 90 ble drept i konsertlokalet Bataclan. Dette er den dødeligste terrorhandlingen i moderne franske historie. IS tok på seg ansvaret for angrepene.
  • 13. juni 2016: En politimann og hans kone ble drept med kniv i byen Magnanville vest for Paris. Også dette angrepet tok IS på seg ansvaret for.
  • 14. juli 2016: 86 mennesker ble drept og over 430 såret da en lastebil meide ned folk på Promenade des Anglais i Nice på den franske nasjonaldagen.
  • 26. juli 2016: Angrep på en kirke i Normandie, en person ble drept. IS tok på seg ansvaret.
  • 20. april 2017: En politibetjent ble drept på Champs-Élysées i Paris, i det politiet betegner som«et mulig terrorangrep».

(Oppdatert) Tre personer skal ha blitt drept i terroraksjonen i dag. Det første offeret skal ha blitt drept da gjerningsmannen stjal en bil. Neste offer ble slakteren i supermarkedet og en kunde. I tillegg til de tre drepte skal 16 personer blitt skadet, to av dem alvorlig. En av dem som er livstruende skadd skal være en polititjenestemann som lot gisseltakeren ta ham i bytte mot ett av gislene.

Terroristen skal være 26 år gamle Redouane Lakdim, en kjenning av politiet for mindre kriminalitet, og av marrokansk opprinnelse. I tillegg til skytevåpen skal Lakdim ha vært bevæpnet med kniver og håndgranater. Han skal ha krevd løslatelse av sin landsmann, marrokanske Salah Abdeslam, som sto bak terroren i Paris i november 2015. Terroristen skal være skutt og drept.

Ifølge LeParisien bodde Lakdin sammen med sine foreldre og tre eller fire søstre, i en leilighet i Carcassonne. En nabo forteller til avisen at den mistenkte ble sett på fredag ​​morgen da han ledsaget sin lillesøster til skolen. En annen nabo, som kjenner familien godt, beskriver Lakdin som «rolig», «fin», og «alltid med et vennlig ord». Den samme personen forteller at Lakdim regelmessig besøkte moskeen.

(Oppdatert) De hardt skadde politimannen døde i natt av skadene han ble påført etter at han byttet plass med ett av gislene. «Han døde for sitt land. Frankrike vil aldri glemme hans heltedåd,» skrev innenriksminister Gérard Collomb på Twitter.

Fransk politi skal natt til i dag ha pågrepet en ung mann, en tenåring under 18 år, som skal ha vært venn med den drepte terroristen.

President Manuelle Macron fastslår at trusselnivået i Frankrike fortsatt er høyt, og at den franske regjeringens høyeste prioritet er å bekjempe islamistisk terror.