Islam

Minst 23 drept i terrorangrep i Brussel – dødstallene stiger

Minst 23 meldes drept og over 40 skal være skadet i det som omtales som det hittil største koordinerte terrorangrepet i Europa. Belgias innenriksminister Jan Jambon opplyser at landets alarmberedskap er hevet til det høyeste nivået. Oppdatering 11:40: NTB melder nå om 43 drepte, men tallene er ikke offisielt bekreftet. 30…

Minst 23 meldes drept og over 40 skal være skadet i det som omtales som det hittil største koordinerte terrorangrepet i Europa. Belgias innenriksminister Jan Jambon opplyser at landets alarmberedskap er hevet til det høyeste nivået.

Oppdatering 11:40: NTB melder nå om 43 drepte, men tallene er ikke offisielt bekreftet. 30 skal være drept i angrepet på T-banen, mens 13 ble drept på flyplassen.

To eksplosjoner gikk av i Brussel lufthavn og det meldes om en eksplosjon på t-banestasjonen Maelbeek i Brussel sentrum. Det skal ha blitt avfyrt skudd og ropt på arabisk før eksplosjonene. Flere medier melder at terroranslaget mot flyplassen var et selvmordsangrep, men dette er ikke bekreftet av offisielle myndigheter.

Angrepet skjer bare fire dager etter at den antatte hovedmannen bak massakren i Paris i november ble pågrepet i den innvandrertette bydelen Molenbeek. Salah Abdeslam hadde vært på flukt i fire måneder da han ble pågrepet etter en aksjon mot en leilighet i strøket. Belgisk og fransk politi har de siste dagene gjennomført flere antiterroraksjoner i Belgia.

Senest i februar anholdt belgisk politi ti islamister i forbindelse med opptrevlingen av et rekrutteringsnettverk for terrororganisasjonen Den islamske stat (IS). Politiet aksjonerte mot flere såkalt sikre hus hvor islamistene som planla massakren i Paris bodde.

Politiets razziaer blev beordret tirsdag aften i den østlige by Liège.

– Vores efterforskning har fokus på flere personer, som øjensynligt er taget til Syrien for at slutte sig til Islamisk Stat, siger den centrale belgiske anklagemyndighed.

Myndighederne oplyser, at politiet har beslaglagt computerudstyr og mobiltelefoner.

I forhold til folketallet er Belgia blant de landene i EU som har flest militante islamister som har sluttet seg til IS og andre voldelige grupper. Myndighetene anslår at over 500 jihadister har forlatt landet for å kjempe sammen med IS.

I tillegg har belgisk politi foretatt en rekke pågripelser i den uroplagede bydelen Molenbeek.

Molenbeek

Molenbeek

Molenbeek er et av flere parallellsamfunn som i årenes løp har vokst frem i Europa.

Slike samfunn i samfunnet er en sikkerhetstrussel fordi de nærer holdninger og forestillinger som gjør det enklere å radikalisere unge mennesker, de underminerer rettstaten fordi myndighetene har vanskeligheter med å opprettholde lov og orden i de aktuelle områdene og fordi autoritetene i parallellsamfunnene er familieoverhoder og imamer som bekjenner seg til verdier som er i strid med fundamentale demokratiske rettigheter som frihet og likhet, skriver Jyllands-Posten.

Under pågripelsen av Abdeslam fant politiet et større våpenlager og etterforskningen tyder på at terroristen har hatt et nytt nettverk rundt seg. I tillegg tyder etterforskning på at flere personer enn tidligere antatt var delaktige i Paris-angrepet og at disse stadig er på frifot. Ifølge belgiske myndigheter var Abdeslam og en etterlyst 24-åring i gang med å planlegge nye terroraksjoner da han ble pågrepet.

The arrest of terror suspect Salah Abdeslam resulted in authorities finding a large number of weapons, Belgian Foreign Minister Didier Reynders said Sunday.

«He was ready to restart something in Brussels,» said Reynders, speaking at the German Marshall Fund’s Brussels Forum. «And it’s maybe the reality because we have found a lot of weapons, heavy weapons, in the first investigations and we have found a new network around him in Brussels.»

Opprørspoliti måtte utkommanderes i forbindelse med pågripelsen av Abdeslam, da en stor gruppe unge menn i Molenbeek gikk til angrep på politiet med fyrverkeri og flasker mens de erklærte sin støtte til «helten»:

Riot police were called in to disperse the crowds who gathered in the Brussels suburb after missiles were thrown at the Belgian authorities.

Tensions were sparked after young people from the troubled area started declaring their support for their “hero” Abdeslam, according to a witness.

Artikkelen oppdateres.