Aktuelt

Svenske parallellsamfunn: Forhindrer kvinner og politiske motstandere fra å stemme

Svensk politi sier at kvinner og politiske meningsmotstandere i innvandrertette forsteder har blitt hindret i å stemme, og akter å sette inn ekstra ressurser for å forhindre gjentagelser ved høstens valg.

– I forstedene vokser mennenes diktatur, skrev vänsterpartisten og riksdagsmedlemmet Amineh Kakabaveh i juni 2015.

– Klimaet i svenske forsteder blir stadig mer kvinnefiendtlig. Kvinner er ikke lenger velkomne på en del kafeer. Enkelte steder kan ikke unge jenter vise seg ute etter middagstid og kvinner kan ikke lenger kle seg som de vil, fortsatte hun.

Og til tider ikke stemme som de vil heller, ifølge svensk politi, som akter å sette inn ekstra ressurser for at alle skal «føle seg trygge nok til å stemme».

Ved tidligere valg har politiet observert at kvinner og meningsmotstandere i forskjellige innvandrertette forsteder blitt forhindret fra å stemme. Stefan Hector, som er politibefal for høstens riksdagsvalg.

Hector sier til Aftonbladet at han ikke «vil gjøre problemet større enn det er», da man ikke har noen nærmere detaljer eller vet hvor omfattende det er. Han legger likevel til at politiet har notert seg at «man i visse tilfeller, i ulike byer, i ulike valg, har forsøkt å hindre mennesker fra å stemme.»

Sammen med sikkerhetspolitiet (Säpo) er man nå travelt opptat med analyser og forberedelser før valget.

Det övergripande målet är att valrörelsen ska kunna genomföras på ett tryggt och säkert sätt, både för dem som ställer upp i valet och även för alla som vill bilda sig en uppfattning – och slutligen rösta på valdagen den 9 september.