Aktuelt

Organisert kriminalitet med pass

Tidligere denne måneden ble det kjent at nærmere 70.000 norske pass er meldt stjålet eller mistet på bare to år. Også Sverige sliter med store mengder pass på avveie. Kanskje noen av dem var blant de nærmere 1.000 passene og id-papirene Europol fant under en politiaksjon mot menneskesmuglere med base i Hellas?

11 ble arrestert i en omfattende politiaksjon i Hellas tidligere denne måneden, og samtidig fant Europol en mengde pass og id-dokumenter som enten er forfalsket eller meldt stjålet.

De arresterte er del av et organisert nettverk, som både stjeler og forfalsker id- og reisedokumenter for å fasilitere ulovlig innvandring til Europa. De pågrepne medlemmene har således vært på rundtur i Europa, hvor de har stjålet fra parkerte biler eller fra passasjerer på kollektivtransport, skriver Europol i en pressemelding.

Gruppen hadde mer enn 900 pass og identitetskort i sin besittelse. 620 av dem er registrert i europeiske databaser som mistet eller stjålet.

De arresterte er fra Algerie, Syria, Tunisia, Palestina. Nettverket har samarbeidet med andre nettverk i Europa, som også skaffer og selger pass og identitetspapirer til ulovlige innvandrere. Prisene regnes ut fra type id-dokument, hvilket land det er fra og personlig likhet med den dokumentet opprinnelig var utstedt til. Medlemmer med base i Frankrike har ofte brukt internasjonale fraktselskaper for å sende dokumentene til sine medskyldige i Hellas.

Tidligere i år varslet norsk politi om at et unaturlig høyt antall pass er på avveie. Alene i 2017 ble hele 34 401 norske pass meldt stjålet eller mistet. – Dette antallet mener vi er altfor høyt. Og det er svært bekymringsfull, sa seksjonssjef i ID-seksjonen i Politidirektoratet, John Kristian Thoresen, til Dagbladet.

Allerede i 2013 ble det meldt om rundt 30.000 pass på avveie i Norge. 

Politiet har da også eksempler på at pass blir brukt av andre enn innehaveren, som så snart misbruket blir avdekket melder at passet er gått tapt under flytting. Politiet mener derfor at det er grunn til å gjøre nærmere undersøkelser om forklaringer i forbindelse med mistet pass.

I nabolandet er myndighetene særdeles slepphendte når det gjelder pass. I 2015 gikk for eksempel tidligere pressesjef for det svenske utenriksdepartementet i 2008-2012, Anders Jörle, hardt ut mot den manglende kontrollen. – Spørsmålet om misbruk av svenske pass er bare et av flere eksempler fra innvandringsfeltet som håndteres slepphendt. Sluttsummen for slepphendtheten truer det politiske systemet, skrev han.

Han anklaget også den svenske politiske ledelsen for å ha reagert for sent på misbruket av pass og opplyste om at offisielle tjenestemenn i årevis har vært klar over at det forbløffende antallet «mistede pass» som regel ble solgt i Midtøsten. Ikke minst har mange «mistet» pass nærmere et dusin ganger på samme sted i Tyrkia.

En statlig svensk utredning viste for eksempel hvordan 56 personer i perioden 2009-2013 hadde hentet ut minst åtte pass hver. Nesten 5.000 personer hadde mistet passet sitt fire ganger. En person fikk nytt pass hele 18 ganger på fire år.