Innvandring

Selvsagt må militæret settes inn når rettsstaten er under angrep

Sverige, anført av ingen ringere enn statsminister Stefan Löfven, åpner nå for å sette inn militæret for å få kontroll over de lovløse områdene i landets storbyer. Nå antar vi at Aftenpostens ledelse dåner.

Det er nasjonalvalg i Sverige i år. Den første partilederdebatten i Riksdagen gikk nettopp av stabelen, og kriminalitet stod høyt på dagsordenen. Over 300 skyteepisoder og drøyt 40 drepte i 2017. Den dødelige volden er mer eller mindre ute av kontroll.

Både statsminister Stefan Löfven och moderatledaren Ulf Kristersson fokuserade på brottsligheten i riksdagens partiledardebatt.

Båda tog sin utgångspunkt i fjolårets dystra statistik med över 300 skottlossningar och drygt 40 döda. Och båda konstaterade att det dödliga våldet, i alla fall hittills, har fortsatt i år.

Ikke overraskende kom forslaget om bruk av militæret fra han som kan bli valgets store vinner, Jimmie Åkesson, leder av Sverigedemokraterna.

Det er heller ikke overraskende at Löfven ikke avviste Åkessons forslag. Hva ellers skulle han gjøre? Folk flest har for lengst forstått at kriminaliteten (særlig den dødelige, pluss voldtektene) er utenfor politiets kontroll nå. Men at Löfven virkelig vil sette et slikt tiltak ut i livet, se det kan nok bli en annen skål.

Sverigedemokraterna Jimmie Åkesson talade om undantagstillstånd i utsatta områden och föreslog att svensk militär ska kunna sättas in.

När statsministern efter debatten fick frågor om detta svarade han att det inte är hans första åtgärd, men att han är beredd att vidta de åtgärder som krävs för att knäcka brottsligheten.

Sverige minner om Frankrike, Europas sykeste mann. Der ble det utplassert 100.000 politi- og militærpersonell i det offentlige rommet denne julen for å beskytte borgerne mot terroranslag. Som kjent har landet i lang tid vært satt i unntakstilstand (fra 14. november 2015, dagen etter «Mumbai-style»-terroren i Paris), en tilstand som fra oktober 2017 ble gjort permanent.

Vi kan ikke se at tilstanden i Sverige er særlig bedre enn i Frankrike. Å benytte militæret for å sikre borgernes trygghet, bør således være en selvfølge.

Men militæret forbindes med krig. Det forbindes med mangel på åpenhet og toleranse. Militæret er per definisjon noe umenneskelig. Bare spør Aftenposten. Da jeg i februar 2016 gikk ut i denne avisen med forslag til tiltak mot «ekstremislam», gjorde avisen alt tenkelig for å stemple meg som fullstendig uspiselig. Uten at bruk av militæret stod på min «smørbrødliste» over tiltak (les mitt notat til avisen før intervjuet, som inkluderer begrunnede tiltak), klarte avisen selv å mane frem bruk av militæret. Sjakk matt, trodde redaksjonen? Men nå innhenter virkeligheten også Akersgata snart?

Min spådom for kommende år er at nettopp militæret kommer til å bli satt inn i en rekke europiske land. Når de ulike landenes politistyrker allerede nå har begynt å knele i mangel på kapasitet, sterkt illustrert i den svenske byen Stenungsund der man ikke har ressurser til å etterforske voldtekt av treåringer (sic!), bør det ligge i sakens natur at man henter frem alt man måtte ha av ressurser tilhørende statens maktmonopol.

Les også: Bevæpnet politi jogger med lokalbefolkningen mens voldtekt av barn ikke etterforskes.

Nå er det jo slik at avisens kommentator også får hysterisk anfall av bruk av termen «koranklosser». Vel, den dagen det er naturlig og logisk å bruke termen «bibelklosser», så gjør vi selvsagt det.

Virkeligheten nærmer seg også de benektende redaksjonene?

Les også: Eksplosjon ved politistasjonen i Rosengård, Malmö.

(Forsidebilde: Soldater fra Ing 2 under øvelse på Gotland. Utsnitt fra foto av Bezav Mahmod/Försvarsmakten)