Vold og overgrep

Ny grov overfallsvoldtekt i Malmö

Natt til fredag fikk politiet varsel om en ny grov gruppevoldtekt i Malmö i Sverige. Det er den fjerde grove voldtekten i Malmö siden midten av november. På pressekonferansen i dag var politiet igjen svært tilbakeholdne med opplysninger, faktisk så tilbakeholdne at selv Aftonbladets journalist reagerte. Men én ting stadfester politiet: Ingen kan sikre tryggheten.

En kvinne skal ha blitt utsatt for en svært grov voldtekt av flere menn i Malmö i natt, melder Sydsvenskan. Overgrepet skjedde ved Högholm, og det var kvinnen selv som meldte fra til politiet etter at hun hadde kommet seg hjem litt før klokken 01:00. Kvinnen, som det heter er over 18 år, har skader som politiet karakteriserer som «lindriga». Hun er altså ikke fysisk ødelagt for livet, men selv en slik opplysning kan tyde på at vi snakker rå vold.

Politiet kom raskt til stedet og fikk sperret av et større område, for hvor overfallsvoldtekten(e) eksakt fant sted vil ikke politiet si noe om. Politiet startet innsamling av bevis på området, blant annet ved hjelp av spesialhunder for å finne sædrester.

Dette er den fjerde grove overfallsvoldtekten i Malmö på i overkant av en måned. I midten av november ble det meldt om to slike voldtekter, og midt i desember kom meldingen om en ny grov voldtekt. Denne var så grov at selv politi, med lang fartstid i tjenesten, reagerte på råskapen. Her går ryktene om at overgriperne skal ha helt tennvæske på/i jentas underliv og tent på. Rykter sier videre at denne groteske handlingen ble utført for å slette spor. I ettertid skal denne «kraftige fysiske skaden» ha blitt tilbakevist av rettsmedisiner, som opplyste at «flickan (har) fått andra lindriga fysiska skador», ifølge svt.se. Som betyr?

Politiet tier

De fire siste gruppevoldtektene i Malmö. Faksimile fra svt.se.

Noe av problemet her er nettopp rykter. Politiet er svært så uvillig til å si noe om disse voldtektene. På dagens pressekonferanse om nattens voldtekt i Högholm hørte vi den samme leksa.

  • Politiet ser ingen sammenhenger med voldtektene, men utelukker ikke at det kan være det.
  • Ingen gjerningsmenn er tatt for noen av voldtektene. Her forteller politiet blant annet at de venter svar på prøver.
  • Politiet vil ikke gå ut med det konkrete antallet gjerningsmenn de ser etter. De bare konstaterer at de søker etter flere gjerningsmenn.
  • Politiet skal nå få hjelp av politiets gjerningsmannsprofilgruppe.
  • Politiet vil ikke si noe konkret om verken denne voldtekten eller de øvrige, da de ikke kjenner hele hendelsesforløpet og vil gå «varsomt» frem. Sistnevnte handler om at de ikke vil gi gjerningsmennene anledning til å «skreddersy» sin forklaringer – hvis de blir tatt. Politiet ønsker heller ikke at mediene skal formidle informasjon som gjør at de voldtatte kvinnene, som en antar kan lide av sjokk, skal «tro» at det de hører i mediene også skjedde med dem.
  • Innsamling av bevis på åstedene vanskeliggjøres av at det er snakk om offentlige steder, der altså uskyldige personer også kan ha etterlatt spor.
  • Samtidig ber politiet «allmennheten» om hjelp.

Sistnevnte er alt annet enn enkelt for allmennheten. Hva skal en melde om når det ikke kommer noen signalement på de antatte gjerningsmennene? Slik sett ble det nesten vittig når Mats Karlsson, politiområdesjef i Malmö, oppfordrer folk som var i området om «å melde hva de har sett – og ikke sett», som han sa på pressekonferansen.

– Vi behöver alla pusselbitar. Det kan också vara viktigt det som man inte har sett, sier Karlsson rapporterer svt.se.

Åpenbart tenker politiet at det er dem, som profesjonelle, som kan avgjøre hva som er vesentlig og ikke, men de glemmer at de har med allmennheten å gjøre – som ikke tenker politifaglig.

Selv journalister i Sverige synes å stille spørsmålstegn ved politiets tilbakeholdenhet. Aftonbladets journalist rapporterte etter politiets pressekonferanse at hun personlig reagerte på hvor lite informasjon politiet kommer med i disse alvorlige sakene, og det mens voldtektene fortsetter.

Ingen kan sikre tryggheten

Politiet holder imidlertid fast på at de ikke har noen signalement å gå ut med.

Det høres merkelig ut, ikke minst fordi alle kvinnene skal ha blitt forhørt, også kvinnen som ble voldtatt i natt og som altså selv meldte fra. Det kan tyde på at hun var rasjonell, og hun ble da også tatt inn til politiforhør rundt kl. 03:00. Klarte hun dette, har hun nok også noe informasjon om overgriperne, gitt at de ikke var fullstendig maskerte (hvilket er en informasjon i seg selv). Det samme kan sies om de øvrige voldtatte den siste tiden. Da får ryktene føtter å gå på.

Er volden så rå at politiet ikke ønsker å si noe? Har gjerningsmennene en profil som tilsier at det er politisk ukorrekt å si noe? Snakker vi en voldsgruppe, av et betydelig omfang og organisering (?), som gjør det særdeles vanskelig å ta dem? Eller vet politiet så lite at de er tilnærmet handlingslammet? Spørsmålene er mange, men politiet svarer så generelt og tåkete at man mistenker dem for ikke å ta gruppevoldtektene så alvorlig som de bedyrer at de gjør.

Denne tausheten fra politiet er urovekkende, og bidrar heller ikke til kvinner i Malmö kan føle seg trygge.

Det stadfestes da også av politiet. «Verken politiet eller noen annen myndighet kan sikre trygghet», slo Karlsson fast under pressekonferansen.

Det er enormt tap for Sveriges innbyggere.

I fjor ble det politianmeldt 20.300 seksualforbrytelser i Sverige, der i underkant av 7.000 ble kategorisert som voldtekter. For Malmö skal anmeldelser for voldtekt og voldtektsforsøk for 2017 ligger på i underkant av 30.