Vold og overgrep

Gruppevoldtatt og påtent?

En ny grov gruppevoldtekt ble i helgen gjennomført i Malmø. Svensk politi sier en grense "virkelig er passert" og kaller overgriperens behandling av den 17-årige jenta for "svært uvanlig". Ryktene svirrer i Sverige. Politiet anbefaler jenter om ikke å gå ut alene.

Natt til lørdag ble en 17 årig jente gruppevoldtatt i Malmø i Sverige. Gruppe- og overfallsvoldtekter, også såkalte utenomhusvoldtekter, er som kjent ikke uvanlig i Sverige, og dette er da også den tredje overfallsvoldtekten på en måned i Malmø.

Men, det er et stort men her: Volden blir råere. 

«Virkelig passert en grense»

Svensk politi vil ikke fortelle hva 17-åringen har vært utsatt for. Til svenske medier sier politikonstabel Mats Attin at volden som 17-åringen er blitt utsatt er «særskilt hensynsløs». Han vil ikke sin noe om hva jenta har vært utsatt for, men påpeker at volden tyder på både hensynsløshet og grusomhet.

– Vi har varit poliser länge flera av oss, jag har jobbat i 35 år, och vi har inte varit med om något sådant här tidigare. Man har verkligen passerat en gräns, det är en mycket ovanlig behandling, säger inre befäl Mats Attin till SVT Nyheter Skåne.

Påtent?

Ryktene svirrer i Sverige om hva som skal ha skjedd. Ifølge FB-status til Tino Sanadaji har politiet gitt motstridene svar. Først skulle svenske kvinner ikke uroe seg, så ble jentene advart om å ikke gå ut alene etter mørkets frembrudd.

Og advarslene fra politiet kan kanskje bekrefte ryktene – nemlig at overgriperne skal ha sprutet tennvæske på jentas underliv og tent på.

Det er selvsagt å håpe at det bare er rykter. Men om vi (jeg) med dette bidrar til å viderebringe et usant rykte, er jeg komfortabel med det. For jeg tror at politifolk som har vært i felten i rundt 35 år har sett mye – og når de sier en grense er passert, så er den passert. Og vi snakker altså en «svært uvanlig behandling».

Gå ikke alene

Politiet har ikke klart å gripe overgriperne verken for denne voldtekten, der politiet mener det er snakk om flere gjerningsmenn, eller for de øvrige to gruppevoldtektene den siste måned. De mener det kan være en sammenheng mellom overgrepene, og venter nå på svar på DNA-prøver. Attin forteller at de har mottatt en rekke interessante tips fra publikum, og legger til at dette er fryktelig kriminalitet. Han håper sakene kan være oppklart før jul.

Samtidig ser politiet seg nødt til å oppfordre jenter og kvinner om å være ekstra forsiktig i mørke områder på kvelds- og natterstid.

– Jag vill säga att man bör ha extra försiktighet och kanske inte gå ensam utan tänka sig för innan vi klarlagt vad som hänt, säger Anders Nilsson som är gruppchef vid utredningar av brott i nära relationer i Malmö, till SVT Nyheter Skåne.

Vi har ikke registrert at politiet har gått ut med noe signalement for de antatte voldsutøverne – det bør politiet gjøre. Her må borgernes sikkerhet telle mer enn de antatte gjerningsmennenes personvern.

Kvinners frihet er virkelig på retur i Europa – og Sverige stiller igjen i en egen divisjon. Vi husker hva som skjedde i fjor, da rundt 20 menn voldtok en kvinne i 30-årene i Fittja.

Få også med deg frilansjournalist Joakim Lamotte som i dag kl. 19:00 – 20:00 kjører livedebatt om voldtektene i Malmø. Den kan følges på Lamottes FB-side.