Aktuelt

«Tradisjonsmotiv»

På søndag måtte Kalmar sykehus stenges for besøkende da en gruppe på rundt 50 mennesker forlangte å få besøke en avdød. Gruppen nektet å forholde seg til vekterne, og politiet måtte tilkalles. Politiet forklarer hendelsen som kulturelt betinget, med et "tradisjonsmotiv".

Vi har ved flere anledninger om den uhyggelige utviklingen ved svenske sykehus. Det handler om drapstrusler mot personalet, kvinnelige pleiere som kalles horer og kan få slengt etter seg at de skal voldtas. Personal som ikke våger gjøre sin identitet kjent, som frykter fysiske overfall etter arbeidstiden – også mot egne barn. Politi på venterom med automatvåpen. Om hele avdelinger som låses. Klaner som stormer akuttmottak.

Søndag var det Kalmar sykehus som fikk erfare det politiet kaller «tradisjon». Da kom det rundt 50 personer som skulle ta farvel med en avdød person. Vaktene ved sykehuset prøvde å holde menneskemassen unna, men da ble det bråk.

Fredrik Batt i politiet forteller at situasjonen ble uholdbar.

– Det blev en ohållbar situation. Där finns sjukhuspersonal och andra vårdtagare, man genomför operationer och liknande så man kan inte ha så mycket folk inne på sjukhuset under de formerna, säger Bratt til Nyheter i Dag.

Det ble besluttet at sykehuset måtte stenges og hver enkelt ble kontrollert ved inngangen. Kun dem som hadde behov for sykehusets tjenester slapp inn, men gruppen på rundt 50 mennesker nektet å forholde seg og vaktene måtte tilkalle politiet. Etterhvert klarte politiet å roe ned forsamlingen, men en person ble anmeldt for å ha spyttet en av vekterne i ansiktet.

Politiet viser til at det store antall besøkende er kulturelt betinget.

– Jag vet inte var de kommer ifrån de som har varit på plats. Om det är folk som bor i Sverige eller om de är på tillfälligt besök.

– Det handlar om folk som av tradition ska besöka en avliden på sjukhuset i samband med dödsfall. Det finns ett ”traditionsmotiv” i det, säger Bratt.

«Tradisjonsmotivet» klarer i alle fall å endre Sverige i hurtig tempo. Så kan det være at Kalmar sykehus må endre presentasjonen på hjemmesiden, hvor det heter:

Sjukhuset är bland de främsta i landet när det gäller tillgänglighet, kundnöjdhet och effektivitet. Det innebär bland annat att vi erbjuder korta väntetider till både besök och behandling.

Öppettider: Dygnet runt