Innvandring

Vold og drapstrusler på sykehus i hele Sverige

Drapstrusler mot sykehusets personal. Kvinnelige pleiere som kalles horer. Som får slengt etter seg at de skal voldtas. Personal som ikke våger å ha navneskilt. De frykter fysiske overfall etter arbeidstiden - også mot egne barn. Politi på venterom med automatvåpen. Hele avdelinger som låses. Klaner som stormer akuttmottak. Denne tilstanden på svenske sykehus er ikke kun å finne i storbyer. Tilstanden gjelder hele Sverige.

Hadde man ikke vist bedre, kunne man trodd det hele var et resymé av en dårlig krimfilm: Sykehus i Sverige fremstår som lovløse områder der gangstere og voldsmenn har satt seg i lederstolene. Vi rapporterte tidligere denne måneden fra notoriske Malmø.  Det er nye tider og nye «skikker», har vi kunnet konkludere.
Ansatte er ikke bare redde på jobb for fysisk angrep (i tillegg til all sjikane og truende adferd): De ansatte frykter for angrep og overfall etter arbeidstid også, inkludert mot barna sine. Derfor vender de navneskiltet på jobben for å skjule identiteten. Voldssituasjonen er så ille ved pårørende og andres truende adferd, at det snakkes fra politisk hold om at sykehus må gjerdes inne.

Mellomstore byer også

Så tror man kanskje slike forhold kun finnes på store sykehus i storbyer som Malmø, Stockholm og Gøteborg. Men nei, forteller SVT, dette ser man pågå over hele Sverige på sykehusene. Ikke minst bandekriger har flyttet inn på sykehusene. Og problemene er økende og de sprer seg.

Sveriges nye virkelighet: Må gjerde inn sykehus?

SVT har undersøkt forholdene ved 15 større sykehus landet over. Det fortelles om «Malmø-tilstander»: Pårørende og bekjente/venner som vil inn til typisk skuddskadde og som opptrer truende hvis de nektes.

SVT Nyheter har frågat 15 av landets största sjukhus om incidenter med hot och våld kopplat till skjutningar och kriminalitet. Det visar sig att flera sjukhus i andra städer utöver de tre största städerna uppger att det blir allt vanligare att stämningen blir hotfullt vid den här typen av händelser. Det gäller bland annat sjukhusen i Norrköping, Borås, Västerås och Uppsala.

– Det är nästan givet i vissa situationer att det blir en anstormning av anhöriga. I dessa blir det ofta verbala hot, säger en sjuksköterska som vill vara anonym och som arbetar på akuten på Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

Redd på jobb

Niklas Fernö er avdelningsleder og jobber også som sykepleier. Han forteller også om farefulle situasjoner:

– Det var en ung kille som blivit skjuten som hade rätt många vänner med sig. Inför operation fick jag be dem att gå, men det ville de inte. Då dubbelkollade de vad jag hette och om jag var den Niklas på den adressen. Och det kan ju upplevas som hotfullt.

Niklas Fernö tror at sykehuset som en åpen arena vil forsvinne i fremtiden. Allerede i dag låses avdelinger og man har sikkerhetsvakter på innsiden av avdelinegen.

– Jag blir rädd när jag möter de här unga killarna som kommer in som anhöriga till de skottskadade. Deras respektlöshet. Det är respekten till dem som är viktigast att man inte ska trampa dem på tårna. De ser inte att vi är här för att patienten ska få det bättre. Det gör mig orolig, säger han.

Truet med drap og voldtekt

På Skånes universitetssykehus i Lund forteller sikkerhetsansvarlig om en 20 år gammel skuddskadet mann som truet ansatte med følgende ord:

”Jag ska våldta dig din fitta”. ”Jag ska se till att du dör”.

Hans vänner är ofta hos honom. De ger sköterskan blickar som hon upplever som obehagliga.

– Jag känner mig rädd, berättade kvinnan senare i polisförhör.

For dette ble mannen dømt til bøter.

Da venter vi på neste episode fra svenske sykehus.