Terrorisme og ekstremisme

New York-terror: «Allahu Akbar» og beskjed om IS-troskap

Ett nytt terrorangrep har rammet USA, der terroristen i en pickup meide ned folk på en sykkelsti. Terroristen skal ha tilkjennegitt tilknytning til IS. Han skal være fra Usbekistan, men har hatt kontakt med det usbekiske mindretallet i den kirgiske byen Osj. Samme by som selvmordsbomberen fra terroren på metroen i St. Petersburg kom fra.

Så skjedde det igjen.

Syv år etter at Sayfullo Saipov (29) fra Usbekistan fikk «Green Card» til USA utførte han en terrorhandling i New York 31.oktober. Nær minnesmerket for ofrene etter terrorangrepet 11.september 2001 på Manhattan pløyde han ned syklister og fotgjengere med en leid pickup. Åtte døde og 11 ble hardt såret.

Usle terrorister

«Terrorangrepet foregikk på samme usle måte som verden tidligere har sett i storbyer som Nice, Berlin, Stockholm, London og Barcelona. Og igjen hadde metoden terrorbevegelsen IS’ signatur», skriver Berlingske, og fortsetter: «Saipov kjøre med overlegg inn i syklister og fotgjengere for å fremprovosere så mye død, ødeleggelse og frykt som mulig.» Noen kjørte han inn i forfra, andre bakfra, mens han kjørte videre på sykkelstien i halvannen kilometer der folk skrek og løp til alle sider for å komme seg unna. Han endte i kollisjon med en parkert skolebuss.

Saipov kom ut av bilen, med en pistol i hver hånd, hvorpå han la på sprang mens han ropte Allahu Akbar på arabisk. Senere viste det seg at pistolene var en paintballpistol og en softgun. Politiet tok derimot ingen sjanser da de nådde frem, og skjøt Saipov i magen. Han ble brakt til sykehuset hvor han ble operert, og han har overlevd.

Av de åtte han rakk å drepe, var fem argentinske menn som var på guttetur for å feire 30-års jubileum fra gymnaset. En av de andre døde var fra Belgia. De 11 skadde er hardt skadet, men utenfor livsfare.

I bilen skal Saipov ha etterlatt en lapp der han, også på arabisk, sverget troskap til IS. Politiet skal ikke ha noen umiddelbare indikasjoner på at terrorangrepet ble dirigert av IS. De utelukker imidlertid ikke at Saipov var inspirert av IS og terrororganisasjonens oppfordring til tilhengere i Vesten om å bruke biler og andre «enkle ting» som våpen. Politiets teori at Saipov var en «ensom ulv», hvilket de nok finner mer ut av når Saipov er i stand til å bli avhørt.

Saipov har de siste årene jobbet som sjåfør, både for lastebil og drosje. For fire år siden giftet han seg med en kvinne fra samme by som han selv, Tasjkent i Usbekistan. Ifølge bekjente var det ingenting som tydet på at han var blitt radikalisert. Han ga uttrykk for å elske USA, rapporterer Berlingske.

Ekstremistiske kontakter

Politiet prøver nå å finne ut av om Saipov hadde noen forbindelse til militante nettverk i USA. Hans navn skal være kjent for politiet fra før, men det er ikke kjent hvorfor.

Det er heller ikke kjent om Saipov hadde noen kontakt med islamistiske grupper i hjemlandet. På sosiale medier skal han ha hatt tett kontakt med det usbekiske mindretallet i den kirgiske byen Osj. Usbekerne skal være langt mer religiøse enn kirgiserne, og med konflikter og dårlig levestandard, har også dette skapt rom for islamistiske grupper. I 2010 var denne byen gjenstand for etnisk uro mellom kirgisere og usbekere, som kostet over 450 menneskeliv. Du kan lese mer om denne konflikten hos Landinfo.

Det diktatoriske styret i Usbekistan, som har i underkant av 90 prosent sunnimuslimer, har i årtier gitt god grobunn for militante grupper. Ifølge Berlingske eksisterer det mange jihadist-websider både på russisk og usbekisk. Russiske myndigheter mener at minst 9.000 av de 20.000 utenlandske jihadistene i Syria er fra tidligere sovjetrepublikker.

I april i år var det et terrorangrep på metroen i St. Petersburg, der syv personer døde på stedet mens ytterlige åtte døde senere av skadene, totalt 15 måtte bøte med livet. Selvmordsbomberen het Akhbarzjon Dzjalilov – og var fra Osj.