Aktuelt

Tradisjonen tro: Juledebatten om skolers juleavslutning

Igjen skaper Nylund skole i Stavanger overskrifter i mediene med sine holdninger til skolens juleavslutning. Denne gangen har skolen bestemt av elevenes foreldre må krysse av på et skjema for hvilke julesanger barna kan få lov å synge, både med og uten religiøst innhold, i tillegg til om deres barn…

Igjen skaper Nylund skole i Stavanger overskrifter i mediene med sine holdninger til skolens juleavslutning. Denne gangen har skolen bestemt av elevenes foreldre må krysse av på et skjema for hvilke julesanger barna kan få lov å synge, både med og uten religiøst innhold, i tillegg til om deres barn i det hele tatt får lov å delta på juleavslutningen, ifølge Stavanger Aftenblad (bak betalingsmur).

Ifølge VG  handler det om religiøse tekster i f.eks. «Det lyser i stille grender», «Et barn er født i Betlehem», mens det spesielt for 6.klasse er blitt mer avansert, slik som «Adventsnatt» og «Pie Jesu». Men også andre sanger må foreldrene forholde seg til, slik som «På låven sitter nissen» og «We Whish You a Merry Christmas».

– Dette er egentlig bare leit for denne skolen, sier en foresatt for en elev ved Nylund skole til VG.

Rektor Frøydis Anthonsen forteller at det to måneder før jul er delte meninger i lærerstaben  om fremgangsmåten som er valgt, som er bestemt av driftsstyret. Vel, så interessant er det at alle opplysninger om driftsstyret ved Nylund skole nå synes fjernet. Nettsiden deres er helt tom, så her finnes vi verken representantene eller referatene.

I Stavanger Aftenblad fremkommer at leder av driftsstyret er Liv Sand, som også er FAU-leder ved skolene. Hun sier at hun ikke kjente til at disse avkrysningsskjemaene var sendt ut til foreldrene. Ifølge henne skal saken behandles i FAU og tas opp i driftsstyret ved Nylund skole senere denne uken.

Dermed at Nylund skole igjen vist at de vakler når det gjelder identitet – og de sprer denne usikkerheten til elevene og foreldrene. Det hadde jo for øvrig vært interessant å vite hvordan skolen stiller seg til andre religiøse høytider, f.eks. eid?

I fjor omskrev skolen selv julesanger, der de byttet ut ord som f.eks. «nisse» med «menneske» og «julelykt» med «vinterlykt». Alt for å bevare «nøytralitet. Det fikk blant annet Lily Bandehy til å reagere, som stilte spørsmål ved at når etniske nordmenn har satt i gang en «utslettelse» av seg selv, hvorfor skal andre bry seg med å bli integrert og få norske verdier? Nå er det nok nøytralisering, hevdet Bandehy, som slo et slag for norsk julefeiring og tradisjon.

Den gang hevdet rektor Anthonsen at det hele var en «misforståelse», skapt av Aftonbladet, noe avisen benektet. Årets reprise forteller vel hvem som hadde rett.

Siden vi enda bare er i oktober, kan vi vel bare vente på nye debatter – om juletrær, nisseluer, engler og alt annet som noen mener ikke tjener fellesskapet. Og taperen er?

Oppdatert 13:45: Ifølge NRK har Nylund skole nå trukket tilbake skjemaet.