Flerkoneri og proforma ekteskap

– Burde være lovlig med flerkoneri i Sverige

Førskolelæreren, islamologen og debattanten Suad Mohamed argumenterer for flerkoneri i Sverige, for om det er lov eller ikke så vil folk gjøre det uansett.

Suad Mohamed kommer selv fra en familie i Etiopia der faren hadde tre koner, et familiearrangement hun er godt fornøyd med, ifølge svt.se.

Mohamed har bodd i Sverige i 32 år, hvor hun jobber som førskolelærer, foreleser om islam, er debattant og hun kaller seg «feminist». Men til tross for at hun selv lever i et monogamt ekteskap, så forsvarer hun «retten» til flerkoneri.

Også kvinnens rett

Saken er illustrert med forsiden boken «Farfar har fyra fruar» – som forfatteren Oscar Timbel trakk tilbake etter alt oppstyret.

Hun mener det at det ikke bare er mannens rett, men også kvinnens.

– Alla muslimer som tror på Koranen och profetens väg vet att en man får gifta sig med flera.

«Man» i dette tilfellet er imidlertid alle, for en en kvinne kan ikke ekte flere menn. For kvinner «vil» bare ha en mann, noe annet gjør henne visstnok til hore.

– Nej, det vanliga och naturliga i mänskligheten är att en kvinna bara vill ha en man. Om en kvinna vill ha fler män, då blir man kallad annat. Den titeln vill man inte ha.

I Etiopia vokste hun opp som barn i farens første ekteskap. Så skaffet faren seg to koner til, noe som førte til at Mohamads mor ble sjalu, men «hun fikk akseptere situasjonen siden koranen tillater at en mann gifter seg med opptil fire kvinner samtidig» – om han da klarte å behandle alle «likeverdige», sier den selverklærte feministen. Hun påpeker videre at hennes biologiske foreldre i dag er døde, men hun har sine «bonusmammer» i livet som hun har jevnlig kontakt med.

Gifter seg uansett

Mohamed mener det bare er «hykleri å ikke la folk leve som de selv vil» – utenom kvinner åpenbart – og begrunner aksept av flerkoneri med at det i anses som «normalt å ha en kone og til elskerinner». Flerkoneri skal derfor gjøres lovlig i Sverige, på lik linje med samkjønnede ekteskap.

– Det är lika bra att det blir offentligt. Precis som andra relationer tillåts borde man också tillåta månggifte, säger Suad Mohamed.

Og uansett har det ifølge henne ingen betydning. De som ønsker å ha flere koner vil gjøre det uansett, de bare gifter seg i utlandet og unnlater å registrere det hos myndighetene.

Eller kanskje enda «enklere»: De stikker innom den lokale moskeen.

Ja, nå skal «feminismen» åpenbart fylles med nytt innhold. For selv etter 32 år i Sverige ser ikke Suad Mohamad verdien av frihetsverdiene – også for jenter og kvinner. Det må kunne kalles ett skritt frem og to tilbake, men mest bekymringsfullt er det kanskje at hun jobber som førskolelærer.

Finnes valg

Heldigvis finner det også motstemmer. Leila Ishak fra Somalia mener at flerkoneri ikke hører hjemme i Sverige.

– Det här hör inte hemma i Sverige. Vi har regler och lagar att förhålla oss till, och islam säger också att om vi kommer till ett land ska vi respektera dess lagar och regler.

Ishak mener dessuten at ikke-muslimer har en feilaktig oppfatning av hvor vanlig flerkoneri er i islam. Akkurat det er det nok delte meninger om, i alle fall om vi skal tro Suad Mohamad, men Ishak har forhåpentligvis et poeng, i alle fall for muslimske kvinner i Vesten, når hun hevder det finnes valg:

– Religionen tillåter det och jag är muslim, men samtidigt har man val som kvinna. Man kan välja bort det, eller gå med på det. Jag är en som väljer bort.

Det er kanskje akkurat dette valget som burde fokuseres mest på – helt fra førskolealder.