Terrorisme og ekstremisme

Rekordmange terrormistenkte pågrepet

Ikke alle rekorder er like hyggelige. Denne fra Storbritannia er i den triste kategorien: I løpet av ett år er 379 pågrepet mistenkt for terror. Det er en oppgang på hele 68 prosent i forhold til året før.

Storbritannia begynte å føre statistikk over pågripelser knyttet til terrormistanke i 2001. Fra juli 2016 til juni 2017 ble 379 pågrepet i utredninger som kobles til terror.

Det är en ökning med 68 procent jämfört med de tolv föregående månaderna och det högsta antalet sedan 2001 då statistiken började föras.

Eksempelvis ble 12 personer pågrepet etter terrorhandlingen i mars i år på Westminster Bridge. 21 ble pågrepet etter terroren i juni på London Bridge og Borough Market, mens etter terroren i Manchester er 23 personer pågrepet.

De «enslige ulvene» har en flokk, ser det ut til. Sikkerhetsminister Ben Wallace sier at situasjonen er ekstraordinær:

Säkerhetsminister Ben Wallace säger att statistiken visar att polisen och säkerhetstjänsterna ingriper mot en terroraktivitet i Storbritannien som saknar motstycke.

Terror i all sin gru – igjen i London i juni i år. Skjermdump Daily Mail.

Vokser og vokser

Antall personer som ulike europeiske lands sikkerhetsmyndigheter har på sine lister over potensielle terrorister/jihadister, ser også ut til å øke – år for år. Bare i fire land befinner det seg minimum 70 000 personer som på et tidspunkt kan være klar for terror/jihad.

Slik fordelte det seg i juni måned:

  • Tyskland 10 000 «religiøse» soldater
  • Frankrike 15 000
  • Storbritannia 23 000
  • Belgia 18 800

Til sammenlikning består den operative belgiske hæren av i overkant av 30 000 personer.

De vanvittige simultane terrorangrepene i Paris 13. november 2015, tok livet av 130 personer og skadet 368. Den gang ble det opplyst at Frankrike hadde 11 400 registrerte såkalte radikaliserte på sine lister. De radikaliserte har nå på halvannet år økt med 60 % til 18 550 (på listene), skriver Le Figaro

La meg si det slik: Det er ingen land i Europa, så vidt jeg har registrert, som rapporterer om færre radikaliserte.

Tidobling

Belgia har endog rapportert om en tidobling. Landet med i underkant av 12 millioner innbyggere har i løpet av sju år tidoblet antallet potensielle drapsmaskiner i Allahs navn. I 2010 hadde myndighetene registrert 1 875 jihadister. I dag er antallet 18 884!

Norske PST rapporterte i juni følgendeDe hadde da i løpet av de to forutgående månedene gjennomført en hemmelig nasjonal etterretningsoperasjon som avdekket en rekke islamister i Norge, inkludert våpen som automatgevær og håndvåpen. Dette er personer som tidligere har gått under radaren hos dem, innrømmet PST.

Denne aksjonen ble utløst av at en 17-åring ble fengslet etter at bombeliknende gjenstand ble funnet på Grønland i Oslo i april. Denne 17-åringen er fremdeles i varetekt, og etter hva vi forstår er alvoret langt, langt større rundt denne personen og hans nettverk enn hva som har kommet frem i offentligheten.

Det som synes sikkert er at Vest-Europa er bakpå, mens de «radikaliserte» marsjerer – flere og flere. Her er det bare å minne om unntakstilstanden som vedvarer i Frankrike siden 14. november 2015, og de 7 000 fra militæret som er utplassert bare i Paris for å beskytte borgernes liv.

7 000 bare i Paris. Så hva er til sammenlikning størrelsen på hele Norges hær? 16 048 personer.