Innsparket

Nå skal Ap overleve – på innvandringspolitikk

Etter at Ap gjorde sitt dårligste stortingsvalg på manns minne setter de innvandring og integrering på dagsorden. Det understrekes at Ap skal ha en tydelig politikk på feltet. Siden valget er tapt, handler det tydeligvis om Aps overlevelse som ett av Norges største parti. Men ingenting tyder på at dere skjønner hva dere driver på med.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre innrømmer at innvandring og integrering blir et stort tema på det kommende landsstyremøtet 19.september. Åpenbart har Ap innsett at strategien med å gå etter Fremskrittspartiet generelt og innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug spesielt, ble en totalt feilslått strategi.

Og det er ikke underlig. Hadde Ap, og deres enorme apparat, fulgt litt med i timen – og forholdt seg litt mindre til norske medier – så hadde de fanget opp at folk ønsker en streng innvandringspolitikk og en integreringspolitikk der innvandrere ansvarliggjøres for å selv ta del i samfunnet.

Ifølge NTB har Ap nå bedt sine 55.000 medlemmer om respons på «hva som gikk galt». Men det vet han tydeligvis en del om selv. Til Politisk kvarter på NRK P2 i dag sa Støre at et stort tema i samfunnsdebatten vil være innvandring og integrering.

– Det er et tema som går igjen i hele Europa, som gjør folk urolige og utrygge. Selvfølgelig skal Arbeiderpartiet ha tydelig politikk i forhold til det, sa Støre.

Ja ha, hvor «tydelig» da? Invitere nye 10.000 syrere? Fortsette å snakke om «jobb til alle» mens bakdøra står vidåpen for ny, ufaglært arbeidskraft? Fortsette å stemme ned innstramningsforslag for familiegjenforeninger og -etableringer? Fortsette å støtte båttrafikken til Europa?

Bare et lite tips Ap: Det første dere må innse er at det er en sammenheng mellom innvandring og integrering.

Men den gang ei, for Støre fortsatte heller i NRK med den samme gamle leksa:

–  Vi skal ha kontrollert innvandring, streng, rettferdig og human, men ikke minst en veldig oppmerksomhet på integrering. Jeg synes vi ser tegn i vår samfunnsdebatt på at minoritetene blir utrygge. Arbeiderpartiet opplever å ha et stort inkluderingsoppdrag i sin historie, og det har vi også nå.

Vi har ikke en «streng, rettferdig og human» innvandring. Det skyldes utdaterte avtaler og konvensjoner, som Ap kvier seg for å si at de vil endre. Det er verken strengt, humant eller rettferdig å la økonomiske migranter, dem som har råd eller er sterk nok til det, ta seg til Europa, mens reelle flyktninger ikke kommer seg av flekken. Det er urettferdig og inhumant, uansett groteske bilder mediene prøver å fôre oss med.

Og «minoriteter er utrygge»? Hvor har du det fra? Hva er de utrygge for – all kriminaliteten som øker nettopp på grunn av innvandring? Nei, det er vel neppe det vi skal snakke om. Vi skal snakke om det fæle storsamfunnet, de fæle innbyggerne av Norge, som ikke tar godt nok imot minoriteter?

La meg si det slik, kjære landsstyre i Ap, det var akkurat med slike holdninger dere tapte valget.

Fortsetter dere på denne linja går det sporenstreks nedover, der selv 20-tallet kan bli uoppnåelig.