Arbeid og utdanning

Kunnskapsminister sjokkert – hastemøte om Osloskoler

Konstituert kunnskapsminister Henrik Asheim (H) stiller seg i rekken av de sjokkerte. Etter at rektor ved Stovner videregående har bedt om akutthjelp på grunn av tiltakende vold på skolen, kaller Asheim inn til hastemøte. Han må huske også å be Venstre-lederen til møtet.

Åpenbart må det bli offentlig krise før politkerne finner det nødvendig å komme på banen. I årevis har «alle» med et snev av interesse for skole og utdanning, som vi må anta at både Kunnskapsdepartementet og Utdanningsetaten i Oslo har, registrert at utviklingen ikke er bra.

Ikke minst burde de stadig tilbakevendende historiene om og fra elever som bytter skoler på grunn av trusler, vold og seksuell trakassering fått noen klokker til å ringe. Det samme gjelder økende bruk av miljøarbeidere og skoler som setter inn vaktselskaper og andre tiltak.

Men nei, det har vært «behagelig stille» fordi skolepersonell har holdt offentlig kjeft. Og mediene har ikke vært særlig interessert i problemstillingen. Helt til nå.

Slik kan vi ikke ha det

Rektor ved Stovner skole har til Dagsavisen, som fortjenestefullt nok har tatt opp problematikken, sagt at han ikke kan garanterer for sikkerheten til verken elever eller ansatte.

– En rektor skal virkelig ikke måtte si, på forsiden av en avis, at han ikke kan garantere for sikkerheten til lærere og elever. Slik som dette kan vi virkelig ikke ha det i norsk skole, sier konstituert kunnskapsminister Henrik Asheim (H) til Dagsavisen.

Hvor i all verden har Asheim og Høyre vært alle disse år?

Men Asheim konstaterer bare at «slike tilstander ikke ville blitt tolerert på noen annen arbeidsplass, og da skal man heller ikke godta det i skolen.» Han har derfor henvendt seg til Utdanningsetaten i Oslo kommune, Oslo-politiet og Justisdepartementet, og invitert til et hastemøte.

Er nå Asheim sikker på at «slike tilstander» ikke tolereres på andre arbeidsplasser? Hvordan er situasjonen på NAV, i barnevernet, i helsesektoren, eller for den saks skyld: hos politiet? Fanges ingen signaler opp? Om man ikke klarer å se klart i vår egen andedam, kunne det jo også vært en ide å titte over til Sverige.

Nei, alt skal være så såre vel, helt inntil problemene ikke lenger lar seg skjule. I Norge er det blitt viktigere å påpeke at vi ikke har «svenske tilstander» enn å ta tak i problemene før de utarter seg enda mer. Hvem er det egentlig man lurer?

Glansbildet av norsk integrering

Som da Sylvi Listhaug dro til Sverige for å vise hvor galt det kan gå, og Venstre-leder Trine Skei Grande heller ville vise glansbildet av norsk integrering i Oslo. Og hvor dro hun med journalister på slep? Jo, nettopp: Til Stovner skole.

– Det er bedre å lære av dem som gjør en god jobb i vårt eget land, enn å reise til Sverige for å se på det som ikke fungerer, sa Grande til NRK.no.

Det var altså for rimelig nøyaktig en måned siden.

Og nå drømmer Venstre om å ta over Kunnskapsdepartementet i regjering? Det lover ikke godt hvis ikke partiet raskest mulig realitetsorienterer seg. Men Skei Grande og alle andre som har levd i villfarelse slipper nok å svare på disse ubehagelige spørsmålene. Asheim bør i alle fall ta henne med på møtet, hun vet noe vi andre ikke vet.

Men det vi vet er at problemene ikke vil avta. Er vi så klar til å sette inn de nødvendige tiltak?