Aktuelt

Svensk politi knivangrepet ved Medborgarplatsen

En politibetjent ble uprovosert hogd med kniv i nakken mens han overvåket demonstrasjonen på Medborgarplatsen i Sverige. Demonstrantene krever amnesti for asylsøkere fra Afghanistan som har fått avslag på opphold.

En svensk politibetjent ble overfalt med kniv i formiddagen i nærheten av Medborgarplatsen. Han skal helt uprovosert ha blitt hogd med kniv i nakken mens han patruljerte stedet, melder Aftonbladet.

Politibetjentens tilstand skal være under kontroll. Overgriperen skal ha blitt fanget av betjentens makker, tiltalt for forsøk på mord.

Polisen i Stockholm vill dock inte bekräfta uppgifterna, men säger att flera patruller är på plats på Medborgarplatsen.

– Det är inget vi kan bekräfta just nu. Vi är på plats och det är det jag kan säga, säger Anders Bryngelsson, presstalesperson Stockholmspolisen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet patrullerade polisen på Medborgarplatsen. En person smög sig upp bakom polismannen och högg honom oprovocerat i nacken.

Kollegan sprang ikapp den misstänkte gärningsmannen och grep honom.

Vid 11.30-tiden meddelade polisen att man har inlett en förundersökning om mordförsök.

”Det är lugnt på platsen och polisen tar upp vittnesmål”, uppger stockholmspolisen på sin hemsida under förmiddagen.

Den skadade polismannen fördes till Karolinska sjukhuset. Där vårdades han för lindriga skador. Strax före klockan ett meddelade sjukhuset att polisen lämnat sjukhuset.

EMA-demonstrasjon

Medborgarplatsen er et spesielt sted for Sverige. Det var her Stefan Lövfen proklamerte sin politiske linje – et Europa uten murer, til stor jubel fra Refugees Welcome. Nå er plassen overtatt av andre.

Siden begynnelsen av august har Medborgarplatsen vært arena for en demonstrasjon, en såkalt sitt-ned-demonstrajon, for enslige mindreårige asylsøkere (EMA) fra Afghanistan som har fått avslag på opphold i Sverige. Mange av disse skal være voksne.

Demonstrasjonen arrangeres av en gruppe som kaller seg Ung i Sverige, og er «unge i Sverige som har flyktet fra vold og forfølgelse». Gruppen støttes av Refugees Welcome. Demonstrasjonens målsetting er at de skal få amnesti i Sverige:

Såklart kan politikerna besluta att låta oss stanna, de leder det här landet. De kan ge oss amnesti och uppehållstillstånd i Sverige. Flera partier har uttalat att de vill stoppa utvisningarna till Afghanistan men skyller sen på migrationsverket. Kalla till en aktuell debatt och möt oss unga och våran verklighet. Att ge amnesti skulle stoppa utvisningarna, varför gör man inte det? Ni borde träffa oss på medborgarplatsen och uppleva vår kärlek och sorg och förklara varför vi inte får stanna här. Dags att bevilja amnesti!

Vi samlades söndag den 6 augusti på Mynttorget och var under dagen ett femtiotal ungdomar. Vi har haft många problem under denna första vecka av strejk. Det har regnat och vi har frusit, vi har blivit angripna av nazister, vi har fått flytta plats och bygga upps trukturer för strejken. Många rasister hoppar på oss varje dag. Men vi har också blivit varma av kärlek från de flesta av svenska folkn. Nu är vi på medborgarplatsen och har fått massor av donationer och hjälp av människor vilket gör att vi kan strejka och strejka länge. Tack för allt, stötta strejken!

Men, som Hanni Afsar påpekte i en kommentar på rights.no 18.august, så har ikke alle beboerne rundt Meborgarplatsen vært like trygg på grunn av denne demonstrasjonen, og de har ønsket den flyttet eller tvangsoppløst.

Politibetjenten som i dag ble angrepet skulle nettopp overvåke demonstrasjonen og skape trygghet for menneskene der, ifølge Aftonbladet.