Anbefalt

Skal si vi er overrasket!

Det er ikke alt man trenger å være Snåsamannen for å forutsi, men Aftenpostens faste mediekritiker Jan Arild Snoen leverer svaret svart på hvitt: Siden oppstart har VG, Dagbladet og NRKs samarbeidsprosjekt Faktisk.no sjekket Human Rights Service like mange ganger som alle de store mediene. Til sammen.

Mediehusene VG, Dagbladet og NRK inngikk tidligere i år et samarbeid om tjenesten Faktisk, som skal «motvirke feilinformasjon, enten den er bevisst eller utilsiktet, ved å faktasjekke det offentlige ordskiftet og avdekke falske nyheter.» Fritt Ord, Stiftelsen Tinius, Dagbladets Stiftelse og NRK har bladd opp åtte millioner for å sikre prosjektet, som ifølge NRKs, VGs og Dagbladets egenreklame også skal granske seg selv.

– Svaret på problemene med falske nyheter, er sterke og uavhengige medier med faktabasert journalistikk og høy troverdighet. Vi håper at Faktisk skal styrke redaktørstyrte mediers stilling som leverandører av kvalitetssikret journalistikk, og med det bidra til et mer opplyst ordskifte i Norge, lød det fra VGs sjefredaktør Gard Steiro før oppstart.

Så hvordan har det så langt gått med all selvgranskingen?

Medierevisjonens faste spaltist Jan Arild Snoen leverer svaret i dagens utgave av Aftenposten:

Og selv om det er viktig å ta for seg også nisjemediene, er det påfallende at faktisk.no har sjekket Human Rights Service like mange ganger som alle store medier til sammen.

«Som alle store medier til sammen» der, altså.

Det kom ikke akkurat som noe sjokk, for våre etablerte medier er nå en gang svært forutsigbare.

– Jeg er overbevist om at dette er et viktig bidrag til å styrke tilliten til norske medier, sa kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen i mars.

Ja, valget av fokus og den utviste viljen til selvgransking og -kritikk vil nok styrke publikums tillit til NRK, VG og Dagbladet betraktelig. For sikkerhets skyld ønsker vi lykke til med det.