Aktuelt

Kommune kjøper inn burkini til skolejenter

For å få flest mulig jenter til å delta i svømmeundervisningen, har en kommune gått til innkjøp av burkini til elevene. Dette er også en løsning for å bedre vannkvaliteten, ettersom elever tidligere har fått bade iført full bekledning, inkludert hodeplagg.

Vi snakker om Skåne i Sverige, nærmere bestemt Hässleholms kommune. Etterspørselen etter burkini til barna har kommet både fra fritids- og utdannelsessektoren. Årsaken som oppgis er «vannkvaliteten»:

– Vi hade problem med vattenkvaliteten så därför ställde vi krav på skolan att om elever ska kunna bada i våra badhus måste de ha baddräkt, shorts eller burkinis, säger anläggningschefen Henrik Samevik.

– Många badade i sjalar och kläder och då kommer trettio miljoner bakterier i vattnet ifrån svett, smink, avföring och allt annat som man bär med sig ner i vattnet, påpekar han, som tog önskemålet vidare till Rolf Bengtsson.

I all verden! Sminke og avføring! Ja, man forstår at det ikke har vært stilt krav til å dusje før man hoppet i bassenget, men vil det endre seg med burkini?

Skøyter og badedrakter

Kommunen har ikke utlån av vanlige badedrakter, bare burkini. Har ikke elevene råd til skøyter, kan de også lånes. Burkini og skøyter – det er jo samme sak?

Är inte en burkini lite mer problematisk än ett par skridskor?

– Jo, men eftersom det inte finns någon sorts förbud i Sverige mot att bära slöja eller heltäckande klädsel så kan inte heller vi i skolan säga att man inte får klä sig så. Visst finns det en del som tycker att slöja och heltäckande klädsel är ett uttryck för kvinnoförtryck men det är inte skolans ansvar att göra den tolkningen (min utheving).

Netttopp. Når det ikke tas et nasjonalt ansvar, faller avgjørelser på den enkelte skole, rektor, og kommune.

Slik er det også i Norge. I det gjestfrie nord er også burkinien for elever ønsket velkommen i bassenget i Finnsnes.  Det rapporterte vi i fjor. For skolen handler det kun om praktiske forhold. Ideologi er fraværende.