Integrering og integreringspolitikk

Politiker Frekk med nytt vrengebilde: -Sylvi et hatobjekt

-Prøv dialogens linje. Jeg tror det funker, skjønner du. Ordene tilhører Venstres Abid Raja. Og de var myntet på Sylvi Listhaug, som han i NRK-studioet fortalte var et «hatobjekt» blant hijabbrukere. Raja spiller høyt på egen etnisk og religiøs bakgrunn. Fallet kan bli dypt. Mitt tips er at Listhaug har langt større støtte blant kvinner i hijab enn Raja har.

Abid Raja er fredet av journalister. Han har således fått herje i mediene med useriøse utspill år ut og år inn uten at journalister konfronterer han tilbake med fakta. Han er jo pakistaner og muslim når det passer han, og norskere enn de fleste andre av oss nordmenn når det måtte passe. Det passer også journalister flest. At Raja er i Venstre, et parti som er for mest mulig åpne dører (innvandring), der islamkritikk er «fy» (bare spør Trine), og med de gode klima- og miljøsøkene i front, går likeledes som hånd i hanske med – journalister flest.

For kort tid siden prøvde han å skrive om historien vår. Påstanden var om all rasismen han og hans like visstnok hadde måtte jobbe for å bekjempe i sin tid, hvilket er det reneste våset, som jeg påpekte.

Nå prøver Raja igjen å klatre, denne gangen ved å tråkke på Sylvi Listhaug. Listhaug må gå i dialog med hijabbrukerne Faten og Sana og dets like medsøstre.

Og hvordan skal du endre de som ikke har noe tiltro til deg? Burde ikke du heller bygge en bro inn til dem?

– Nå har man jo prøvd dialog i alle år, repliserte Listhaug.

– Du har ikke prøvd dialogen, sa Raja.

Hæ? Dialog om hva da? Mener Raja i ramme alvor at Listhaug gjennom dialog med Faten og co skal få dem til å ta av seg hijaben, eller hva er det egentlig han mener? Hva skal konkret oppnås med dialog? Hvilken «endring» sikter han til?

Er det sirkus som han selv satte i gang på de beryktede dialogmøtene på Litteraturhuset i sin tid, som kun handlet om at Raja skulle få medieoppmerksomhet, han mener Listhaug skal sette i gang?

Men viktigst: Hvorfor skal Faten og co endre seg? mener Raja. Kan han være helt presis? Han har jo selv sagt at hijab er obligatorisk i henhold til islam. Så hva er målet med dialogen han etterlyser? Hvor vil han?

Frekk så man blir målløs

Smak så på disse ordene han gulper opp til Listhaug:

– Beklager å si det på denne måten, men du er jo et hatobjekt i det innvandrermiljøet.

Noen tillater seg nær sagt hva som helst. Skjermdump NRK 22. august 2017.

Tenk å si noe slikt til en statsråd på direkten foran kamera i statskanalen.

Så hva er «det innvandrermiljøet»? Vi forstår at det er jenter/kvinner i hijab. Det sitter altså «ett miljø» samlet i Hammerfest, Svolvær, Alta, Mo i Rana, Steinkjer, Træna, Halden, Hisøy, Froland, Gjøvik, Molde, Førde, Fana, Egersund, – og så videre. Det blir litt av en reiserute i dialogens navn for Listhaug fremover.

Men hvorfor skal Listahug gå i dialog med noen som visstnok hater henne (for en grotesk ordbruk…)?

Jeg tenker nok heller slik: Sannsynligheten er stor for at majoriteten av hijabbrukere er under press og tvang. Majoriteten av hijabbrukere vil derfor takke og omfavne Listhaug for at hun ønsker å sette dem fri, mens de avskyr Herr Frekk som gjennom årene har fortalt dem at hijab er obligatorisk i henhold til islam. Det er Herr Frekk-ene som er deres «hatobjekt», fordi disse i posisjoner har sviktet dem ved ikke å ville lovregulere bruken av kvinneundertrykkende plagg. Plagg som de siste årene har vokst i antall endog i barnehagene og barneskolene våre. 

Dessuten: Kan Herr Frekk peke på et eneste prosjekt han selv har deltatt i som har kunnet vise til positive resultat av dialog? Raja herjet jo som sagt i mediene med dialogmøtene sine på Litteraturhuset i 2009 og 2010. Det var et sirkus hver eneste gang, enten Raja plasserte homo- og jødehatere på scenen, eller en tidligere talibanminister og voldsutøver. Ja, vi har virkelig fått mindre ekstremisme, mindre hijab og niqab, større frihet i det offentlige rommet for jøder og homser, og snart avlyser PS også terrorfaren som justeres til nivå 0, har jeg hørt.

Jeg fikk personlig henvendelse fra en av deltakerne på Rajas scene den gang, og den var ikke hyggelig. 

Listhaug hadde helt rett i sin «dialog-replikk» til Rajas kritikk av at hun ikke hadde prøvd denne samtalens vei for å løse integreringsproblem:

– Nei, men mange andre har prøvd, uten å få særlig gode resultat.

Nettopp.

Det er ved bruk av lovverket vi gjennom historien har løftet barn og kvinners menneskeverd, som de Castbergske lover. Dette vet selvsagt juristen Raja.

Om dialogmøtene:

Raja: «Takar lille APe-fyren er sååla enna!»

Raja: «Dialog ekke koseprat!»

Måtte be Raja forlate studio