Æresdrap og æresrelatert vold

Æresrelatert vold i Namsos

En elev (15 år) ved Namsos skole ble alvorlig kvestet i ansiktet etter et angrep som skal være æresrelatert. Overgriperen skal erkjenne siktelsen - etter norske lover.

Det er TV 2 som melder at ungdomsskoleeleven (15) måtte sy 25 sting etter et angrep med kniv «for å ha krenket familiens ære».

Angrepet ble utført av en 18-åring som er elev ved en skole like ved, og skjedde rett før skolestart mandag morgen. Det fremkommer at 18-åringen har erkjent siktelsen som lyder på grov kroppsskade (straffelovens § 274) og akseptert fengsling. Politiet ba om fire ukers fengsling, men Namdal tingrett mente to uker er nok.

Lensmann Svenn Ingvar Viken ved Fosen og Namsos lensmannskontor sier til Trønder-Avisa at politiet tror volden var æresrelatert, som bekreftes av 18-åringens advokat Rolf Christensen overfor TV 2.

– Det har kommet fram via avhør at dette er et miljø hvor det med familiers ære står sentralt, men jeg ønsker ikke å utdype dette. Fengslingen er begrunnet med politiets behov for nærmere etterforskning av blant annet motiv og om dette eventuelt var en planlagt handling, sier Christensen.

Ifølge det HRS’ er blitt fortalt handler dette om syrere. 15-åringen ble angrepet fordi han hadde hatt kontakt med 18-åringens søster. For 18-åringen skal ha erkjent siktelsen – etter norske lover. Han skal ha fremholdt at det er viktig å beskytte søsteren for familiens ære.

Dette er kanskje bare nok en bekreftelse på at våre frihetsverdier, slik som likestilling mellom kjønn, er under press, og at vi trenger et oppgjør med den såkalte «æreskulturen».

Vi minner i denne sammenheng om 16-årige Mohammed Altai på Holmlia som nylig døde etter å ha blitt banket opp. Også Altai skulle ha hatt kontakt med søsteren til overgriperen, som kan være motivet for at 18-åringen endte opp som drapsmann.