Politikk

Fra «direkte useriøst» til gangbar politikk for Ap i rekordfart

Spenn fast sikkerhetsbeltene - for vi er i valgkampmodus i Norge, og da går det særdeles raskt i svingene. For en måned siden hevdet Arbeiderpartiet at Fremskrittspartiets forslag asylmottak utenfor EU var "direkte useriøst". Nå sier Ap at de vil vurdere asylmottak i Afrika og Asia. Hvem kan stole på et slikt Ap?

23. juni 2017: Direkte useriøst

ABC Nyheter 23. juni 2017

Innvandringspolitiske talsperson i Arbeiderpartiet, Stein Erik Lauvås, omtaler tiltakene om asylmottak i Afrika og Asia foreslått fra Fremskrittspartiet, som igjen ble tatt opp av FrP-leder Siv Jensen under oppsummeringen av det politiske halvåret, som «direkte useriøst»:

–  Jeg tar forbehold om at jeg ikke har sett pressekonferansen, men dette anser jeg som useriøse valgkamputspill fra et smått bekymret Frp. Vi har et Frp som nå har sittet fire år i regjering, men så er vi blitt vant til at Frp i regjeringen mener en ting, Siv Jensen mener en annen ting, og jammen er det sånn at Frp på Stortinget mener en annen ting. Jeg anser dette som et useriøst valgkamputspill i Frp-stil, men det som er interessant er hva Erna Solberg mener, sier Lauvås til ABC Nyheter.

Og for riktig å smøre på hvor usmakelig et slikt forslag er, la Lauvås til: Det er sjokkerendat Høyre skal samarbeide med et parti som står bak disse tiltakene.

– Hallo, Erna kan du være så snill å komme ut og fortelle hva du synes om Siv Jensen sin politikk? Er dette et seriøst forslag? Vi har inngått et asylforlik på Stortinget med en streng, rettferdig og human asylpolitikk, også kommer Siv Jensen med disse useriøse tiltakene. Jeg minner om at vi er bundet av internasjonale forpliktelser. Å søke asyl er ingen kriminell handling, sier Lauvås.

Bare la oss summere opp hva landets største parti mente for litt over en måned siden om asylmottak i Afrika og Asia:

 1. Useriøst forslag.
 2. Et slik forslag viser at FrP i regjering og Storting – og partilederen – mener forskjellige ting.
 3. Sjokkerende at Høyre samarbeider med et parti med slike meninger – og husk så:
  – asylforliket på Stortinget (med strekkoden: streng, rettferdig og human)
  – at vi er bundet av internasjonale forpliktelser
  – at å søke asyl er ingen kriminell handling

Statsminister Erna Solberg (H) var derimot ikke «så snill» at hun imøtekom Aps ønske. Hun lot seg åpenbart ikke provosere av partiets bredside mot FrP. Sjokket må derfor ha vært ekstra stort hos Ap når deres yndling, Frankrikes president Emmanuel Macron, nylig lanserte at han så raskt som mulig ønsker å etablere asylmottak i Libya – for å løse migrantkrisen over Middelhavet.

 – Sentrene skal bidra til at folk unngår å ta enorme risikoer ved å sette seg i båter over Middelhavet, for å søke om asyl. Vi har forsøkt å gjøre dette med andre europeiske land, men de er veldig motvillige. Men vi, Frankrike, gjør det, sa Macron.

28. juli 2017: Ap vurderer asylmottak i Afrika og Asia

Støre med flanellskjorte og nye meninger. ABC Nyheter 28. juli 2017.

Fem uker (!) senere sier Ap-leder Jonas Gahr Støre at de er åpen for å vurdere forslaget om asylmottak i Afrika og Asia. Støre henviser til partiets innvandringspolitiske talsperson, fortsatt Stein Erik Lauvås, som sier:

– Arbeiderpartier er åpne for å vurdere forslaget. Vi vil vurdere ethvert seriøst forslag som kan løse krisen. Vi må få en slutt på den kyniske menneskesmuglingen over Middelhavet. Det er en krise som har pågått i altfor lang tid hvor mennesker mister livet, sier Lauvås til ABC Nyheter.

 – Dette er ikke noe Norge må gjøre alene, vi må diskutere og finne felles løsninger sammen. Skal det etableres asylmottak i Afrika og Asia mener jeg det må koordineres sammen.

La oss summere opp:

 1. Det useriøse forslaget om asylmottak i Afrika og Asia er nå et seriøst forslag som kan kanskje kan løse krisen. Hør på Macron!
 2. Er slikt forslag viser at Ap i forrige måned og denne måned – med samme innvandringspolitiske talsperson Lauvås og samme partileder Støre – mener forskjellige ting, men: Hør på Macron!
 3. Det må være sjokkerende for ethvert annet parti å samarbeide med et parti hvis skifter mening like raskt som Støre skifter skjorte- og husk så:
  – at asylforliket på Stortinget kan omfatte et slikt tiltak, vi snakker tross alt streng, rettferdig og human. Vi må få slutt på menneskesmuglingen. Hør på Macron!
  – vi er bundet av internasjonale forpliktelser. Hør på Macron!
  – å søke asyl er ingen kriminell handling, men mennesker mister jo livet. Hør på Macron!

Det må være ualminnelig flaut for Lauvås å stå for denne retretten så kort tid etter.

Men Ap har ikke andre muligheter. De har – vel sent, gitt av stortingsvalget er rett rundt hjørnet – kanskje forstått hvilken vei det går, og da gjelder det å dilte etter for ikke å bevise hvor bakstreversk de er. Ikke minst kan det handle om yndlingen Macron – som Støre skruppelløst sammenligner seg med etter at Aps søsterparti i Frankrike bukket totalt under i valget og der nettopp Macron fremsto som den reddende engelen – en mann Støre gjerne vil samarbeide med om Ap kommer til makta igjen.

Det som derimot åpenbart må ha gått Ap totalt forbi er at EU over tid har arbeidet for asylmottak utenfor Europa, og at Tyskland har etablert slike mottak både i Tyrkia, Irak og Libanon. Joel Millman, direktør i FNs migrasjonsbyrå (IOM), håper at andre land i Europa, også Norge, følger etter.

–  Dette er veldig bra fordi det gjør at folk slipper å ta den farefulle ferden over Middelhavet for å søke om asyl, sa Millman til Dagbladet.

FrP har vært avantgarde

FrPs Amundsen i 2009

Det som er sannheten, lik det eller ikke, er at FrP har vært avantgarde på dette området. Og de, i alle fall noen av dem, har stått i stormen.

Så når Joe Millman ber Norge «følge etter» om etablering av asylmottak utenfor Europa, er det indirekte å gi FrP anerkjennelse for en politikk de over tid har måtte tåle mye tyn for, både av andre partier, diverse organisasjoner, «eksperter» og medier.

La oss gå tilbake åtte år i tid, til juli 2009. Da foreslo daværende innvandringspolitiske talsmann i FrP, Per-Willy Amundsen, nåværende justisminister, at det ble opprettet norske asylmottak i Afrika. Forslaget ble latterliggjort og tilbakevist. Ap mente det var «uansvarlig og urealistisk».

Fire år senere, i 2013, i FrPs Bærekraftutvalgsrapport, ledet av den samme Per-Willy Amundsen, ble samme tiltak lansert, denne gangen også begrunnet ut fra intensjoner i internasjonale avtaler og konvensjoner. (Til orientering: HRS ved Hege Storhaug og meg selv deltok i dette arbeidet, så her er vi ikke objektive). Tiltaket ble møtt med samme latterliggjøring og avvisning. «Her er Frps sjokktiltak mot innvandring», kunne vi lese hos NRK.

Men som FrPs Christian Tybring-Gjedde, som også deltok i Bærekraftutvalget, sier til ABC Nyheter (lenke foran) knyttet til spørsmålet om det ikke er utfordringer knyttet til slike mottak:

– Det er ikke sånn at hele Afrika er urolig, mange land fungerer helt strålende. Disse landene vil se på det som en mulighet, og de vil selvfølgelig bli støttet av europeiske land. Det er ikke et europeisk ansvar alene, verdenssamfunnet vil stå sammen. Det er godt europeiske land begynner å se at dette er det beste forslaget vi har per dags dato. Og så er vi i Frp åpne for at det finnes enda bedre forslag, men vi er nødt til å handle nå.

Og han legger til det kanskje mest vesentlige:

– Dette er ikke tiden for politisk polemikk. Vi trenger konstruktive ideer og politisk handling, og jeg håper derfor Jonas Gahr Støre vil legge all partipopulisme til side. 

Og hva så med FrPs regjeringskollega Høyre? Jo, de sitter som vanlig å vakler på gjerdet:

– Dette utspillet inneholder altfor mange ubesvarte spørsmål til at vi kan stille oss bak det nå. Det er blant annet krevende å se for seg at Norge skal ha ansvar for slike mottak i en annen verdensdel og samtidig stå ansvarlig for blant annet sikkerhet, helse og humanitære forhold.

Ordene tilhører Høyres innvandringspolitiske talsperson Ingjerd Schou. Noen bør kanskje minne Schou og Høyre om at de er tildelt rollen som landets ledende politikere fordi det er deres oppgave å finne svarene på de ubesvarte spørsmålene. Forventer de at slike svar skal komme rekende på en fjøl – eller kanskje fra Frankrikes president Emanuelle Macron?

Vi går til valgurnene for å støtte det partiet som tar politisk ansvar. Det krever at de samme viser politisk mot – og integritet.