Forskjellsbehandling og diskriminering

Forbud mot seksualisering av småjenter i barnehage og barneskolen

Jentebarn i barnehager og barneskolen bør få slippe å være tildekket. Det er stort sett hele det politiske landskapet enige om. Det er derimot bare Fremskrittspartiet som vil innføre et forbud mot hijab for å gi disse jentebarna samme frihet som andre barn, de andre partiene håper bare at en stadig økende hijabbruk på barn skal gå over av seg selv? Må man være komplett idiot for å bli politiker i vår tid?

– Når jeg ser små barn som bærer hijab, blir jeg lei meg. Ingen små barn er i stand til å ta et slikt valg på egen hånd. Denne seksualiseringen av små jenter, ved at de skal måtte dekke seg til med hijab for at voksne menn ikke skal bli tiltrukket, er en ukultur og har ingenting i Norge å gjøre, sier Listhaug til VG.

Det jentebarn i hijab symboliserer vil vi helst ikke tenke på. Derfor er det så vanskelig å snakke om. Og enda verre å gjøre noe med.

Bilde: barnehijab

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (FrP) sier at hun derfor ønsker å innføre et nasjonalt forbud i barnehager og barneskolen, det vil si frem til jentebarna begynner i ungdomsskolen i 13-årsalderen. Men et slikt forbud kan Listhaug «ønske» seg så mye hun vil, hun vet at det ikke er flertall for et slikt forbud på Stortinget. Derfor er forslaget å anse som harsk valgfett.

FrP på Stortinget har i årevis fremmet forslag om et slikt forbud, uten at de andre partiene har ønsket å ta et verdivalg. De har heller dyttet ansvaret over på den enkelte skole og rektor, samtidig som de har flagget sin motstand mot hijab på jentebarn. For jo mer debatt vi har hatt om hijab, dette «tøystykket» som dekker hår og hals, jo mer er det blitt klart at det ikke bare handler om «muslimsk identitet», men at hijab er et muslimsk budskap om at jenter/kvinner må være tekkelig tildekket slik at de samme ikke vekker gutter og menns seksuelle begjær. For jentene «bærer» ikke en hijab (man bærer en krone), de er bærere av den forskrudde muslimske «ære».

Det er åpenbart politisk ubehagelig å sette et godkjenningsstempel på et slikt kvinnesyn, og i særdeleshet når vi snakker jentebarn. For Listhaug har selvsagt rett: Jentebarn tar ikke et selvstendig valg om å bruke hijab. De læres, eller rettere sagt: forledes, til å tro at tildekking av jenter/kvinner er ærbart. 

Muslimsk egoisme

Det er langt lettere å si at man er motstander av noe, enn å gjøre noe med det. Og det selv om man er Norges største politiske parti eller i regjering. Arbeiderpartiet er uttalt motstander av hijab på jentebarn, samtidig vil de ikke innføre et forbud. Til VG sier Trond Giske (Ap) at et forbud er «en stor inngripen». Den samme Giske slipper derimot å svare for hvordan Norges største parti har tenkt å få stoppet en uønsket praksisen, en praksis som dertil har bredt om seg i raskt tempo. Hva er et «mindre inngripen» med resultat at jentebarn skal slippe tildekking?

Hijab på jentebarn er for øvrig bare en del av problematikken. Den følger sammen med andre segregeringsspor, som kjønnsdelt undervisning, ikke deltakelse på leirskole eller sosiale sammenkomster, osv. Alt i «religonsfrihetens navn», mens vi egentlig snakker muslimsk egoisme på bekostning av barns frihet og felleskap med andre barn.

Men det er ikke lov å snakke om muslimsk egoisme. Muslimer stakkars, denne «minoriteten» på 1,5 milliarder mennesker i verden, er jo så sarte sjeler at islam ikke kan kritiseres. Vi som finner på noe slikt, er jo som kjent syke, vi er islamofobe.

Og så mye angst har våre politikere for at Norges ca. tre prosent av befolkningen skal føle seg en smule tråkket på, da ved at muslimske jentebarn skal få lov å slippe å være markør for islam og slippe å være bærer av «islams æreskodeks» i barnehagen og på barneskolen, at man fraskriver seg sitt politiske ansvar.

Høyres egoisme

Til VG sier utdanningsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) at Høyre «ikke vil ha noe av forslaget til Listhaug».

– Høyre og FrP i regjering har allerede bestemt at vi skal lage materiell som hjelper skolene med å snakke med foreldre om bla hijab. I Høyres program står det at vi vil ha forbud mot ansiktsdekkende plagg som nikab, men det står ikke noe om et forbud mot hijab. Det er vi altså ikke for.

Vi skal lage materiell, dere! Bli med’a!

Vi skal «snakke med foreldre om bla hijab» (dette er dagens skrivefeil fra VG, for mer bla, bla finnes knapt). Og hvem skal lage dette materiellet, Røe Isaksen? Og hva skal materiellets budskap være?

Slik «styrer» Høyre landet – og slik vil Ap «styre» landet.

Kanskje vi igjen må minne om at de dere er valgt til å styre – oss, folket – er veldig, veldig fornøyd med at nasjonen Norge har klart å stable på beina en praksis der jenter og gutter gis de samme muligheter under samme betingelsene. Rokker dere ved dette på en slik måte at praksis endrer seg, tilgir vi dere aldri.

Så her er «materiellet» som ikke skolene trenger, utdanningsminister, men du, Regjeringen og Stortinget:

Fortell foreldrene at hijab på jentebarn ikke er ønsket i barnehage og barneskolen. Tar ikke foreldrene dette ansvaret selv, er neste trinn et nasjonalt forbud. Så jævla enkelt.