Kriminalitet

Det vi ikke vet, har politiet ikke vondt av

Byfestivalen i Härnösand resulterte i et stort antall anmeldelser om voldtekt og øvrige seksuelle overgrep. - Dette er et nytt miljø, sier svensk politi. Hva slags miljø? Politiets svar er oppsiktsvekkende i all sin ærlighet.

I forbindelse med Stadsfesten i Härnösand i Sverige fikk politiet inn et stort antall anmeldelser om voldtekter og seksuelle overgrep – «sexuella ofredande», som det heter på svensk – og til sammen er det anmeldt tre voldtekter og 19 seksuelle overgrep. Tre av ofrene er under 15 år. Fire mistenkte er allerede pågrepet, men to av dem er sluppet fri. I tolv av anmeldelsene finnes det angivelig intet signalement av gjerningsmennene eller beskrivelsen er så vag at politiet ser det som lite trolig at sakene blir oppklart.

Fjorårets festival var ikke engang i nærheten av å nå årets antall anmeldelser.

– Dette er et nytt miljø, forklarer Härnösand politis talsmann Börje Öhman, som legger til at problemet har eskalert i hele landet:

– Det var inte i närheten av det antal det var i år. Vet inte exakt hur många det var men det var ett mycket, mycket mindre antal då. Det var inte den miljön då, det var inte aktuellt med de här ärendena då. Det har kommit från i fjol sommar till nu, säger Börje Öhman vid Härnösandspolisen.

Men i fjol sommar hade ni de här problemen?

– Ja, nån enstaka, men det var betydligt mindre då, säger Börje Öhman och fortsätter:

– Det här är nåt som har eskalerat över hela landet och började egentligen med festivalen We are Stockholm i fjol sommar.

Skal tro hva det kan komme av? Det vil ikke Öhman spekulere i, men om ikke annet har politiet tydeligvis såpass oversikt at de vet at det er et nytt miljø. Det er da alltids noe.

Nettmagasinet Samtiden.nu, som utgis av partiet Sverigedemokratene, viser til beskrivelsen av de fleste gjerningsmennene bak de tallrike seksuelle overgrepene på Sveriges festivaler – hvilket en svensk politirapport bekreftet i mai 2016 og politiet innledningsvis opplyste samme år – og spør direkte: Det har jo vært snakk om at mange av disse forbrytelsene begås av enslige mindreårige asylsøkere. Er det tilfelle i Härnösand også?

Öhman forteller at han visste at spørsmålet ville komme og har følgelig forberedt seg grundig – ved å bevisst la være å undersøke:

Är de svenska medborgare?

– Det vet jag inte. Jag har inte rotat i det för jag visste att jag skulle få frågan och då kan jag svara att det vet jag inte.

– Ok, så dere forbereder dere for å svare så dere ikke kan svare, konstaterer Samtiden.nu tørt.

Men om de är svenska medborgare eller inte har väl ingen betydelse för er utredning?

– Kommer inte att kommentera den frågan.

Det er nok like greit, for det vi ikke vet, har jo ikke det offisielle Sverige vondt av.

Tafsa inte på polisen!