Innvandring

Dette blir dyrt! 75 % av asylsøkerne kommer ikke i arbeid

Den dystre realiteten begynner kanskje å synke inn hos Angela Merkel og hennes likesinnede i politikken her i Norge. Ingen nevnt, ingen glemt. Da asylkrisen var et faktum i 2015, ble vi fortalt at ikke minst syrerne som kom hadde høy utdannelse. De ville bli en berikelse. Ny beregning viser at 25 % til maksimalt en tredjedel av nyankomne i løpet av de neste fem årene vil entre det tyske arbeidsmarkedet. For «mange andre» vil det ta inntil 10 år.

Ifølge nasjonale tyske myndigheter er sysselsettingsraten blant de som defineres som flyktninger på 17 prosent. 484 000 flyktninger, heter det, er på leting etter arbeid, opp fra 322 000 i juli i fjor.

Lav, om noen, utdannelse

Da asylkrisen var på det mest intense i 2015, ble vi prøvd lurt til å tro at krisen ville være en berikelse for oss. Dette fordi de som kom var velutdannede. De ville bli en integreringssuksess.

Virkeligheten viste seg (igjen) å være en annen enn hva eksperter, medier og politikere prøvde å få oss til å tro. Eksempelvis hadde kun tre av 100 syrere som kom til Danmark, altså tre prosent (!), utdannelse utover grunnskolen.

Resultatet viser seg altså nå også i Bundesrepublikken til velkomst-Merkel.

The Institute for Employment Research (IAB) found only 45 per cent of Syrian refugees in Germany have a school-leaving certificate and 23 per cent a college degree.

Statistics from the Federal Labour Agency show the employment rate among refugees stands at just 17 per cent.

It said 484,000 of the refugees are looking for work, up from 322,000 last July — an increase of 50 per cent.

Of those, 178,500 are officially unemployed, meaning they not only have no work but are not enrolled in any training programmes or language courses — up 27 per cent on last July.

Her asylsøkere på vei fra Østerrike til Tyskland høsten 2015. Dette kommer til å koste dyrt – ikke bare økonomisk, men også verdimessig.

Alle vyene brast

Det var ikke måte på hva «eksperter» lovet tyskerne da asyl- og migrasjonsbølgen slo inn. Dette skulle løse mangelen på arbeidskraft, få fart på fødselsratene i en aldrende og minkende befolkning, og man vil se et nytt tysk «økonomisk mirakel». Det var ren halleluja-stemning.

Nå synker kanskje virkeligheten inn? Ikke hadde de som kom over grensen særlig utdannelse, og ikke kommer de fleste i jobb i dag. Og regningen sendes som alltid til den vanlige skattebetaler.

Til høsten er det nasjonalvalg i Tyskland og Merkel håper på en fjerde periode i øverste stol. Kanskje vi skal håpe hun får nye år som kansler. Da må hun jo stå til ansvar – hver dag – for konsekvensene på alle nivå av sin hodeløse politikk. 

Refugee reality: Germany admits 75% face long-term unemployment and life on benefits