Aktuelt

«Jo mindre Eide snakker, jo bedre»

Den gresk-kypriotiske presidenten Nikos Anastasiades mener FN-utsendingen Espen Barth Eide er partisk og har unødig hastverk i forhandlingene om å samle den delte øya. Eide har nok dårlig tid, da han er på vei til Norge for å gjøre comeback for Arbeiderpartiet i stortingsvalget.

Gresk-kyprioter og tyrkiske kyprioter er fortsatt bosatt på hver sin del av øya Kypros etter statskuppforsøket i 1974. Målet den gang var å forene Kypros med Hellas, noe Tyrkia motsatte seg da deres mål har vært å dele øya i en gresk og tyrkisk del. Tyrkisk militære ble sendt til øya for å beskytte de tyrkiske kypriotene, og splittelsen ble et faktum: gresk-kypriotene flyttet til sør, mens de tyrkiske kypriotene flyttet til nord. Tyrkia anerkjenner ikke Kypros som selvstendig stat. Per i dag skal det fortsatt være rundt 35.000 soldater fra Tyrkia på Kypros.

Dårlig tid

Espen Barth Eide vil ha en fredsavtale på Kypros innen sommeren. Han har dårlig tid, han skal til Norge og drive valgkamp. Foto: Twitter

Konfliktene mellom gresk-kypriotene og de tyrkiske kypriotene har vedvart, tross iherdige forsøk på å finne en løsning. Ifølge NTB har prosessen opplevd tilbakeslag de siste månedene på grunn av økende mistillit på begge sider.

I 2014 ble Espen Barth Eide utnevnt til Kypros-spesialrådgiver for daværende FNs generalsekretær Ban Ki-moon. Eide kom fra utenriksministerposten (2012-2013) i Stoltenberg II-regjeringen. Nåværende FNs generalsekretær António Guterres skal etter en samtale med Eide oppfordret de kypriotiske lederne til å gjøre sitt ytterste for å komme fram til en fredsavtale, særlig tatt i betraktning at «tiden kan løpe ut for prosessen», melder NTB. Eide mener en fredsavtale må komme på plass innen sommeren hvis prosessen skal lykkes.

Hvorfor denne snart 43 år gamle konflikten plutselig haster slik med å finne sin løsning, dertil før sommeren, sier historien ingenting om. Men det kan kanskje handle om at Eide selv har varslet comeback i norsk politikk. Han ser vel for seg at han igjen kan innta en ministerposten til høsten, hvis Arbeiderpartiet vinner valget. Eide er nominert på sikker plass for Oslo Ap.

Det hjelper nok i valgkampen å skryte på seg å ha fått på plass en fredsavtale på Kypros.

Partisk

Det kan Eide antakelig se langt etter. Ifølge NTB mener den gresk-kypriotiske presidenten Nikos Anastasiades at Eide ser ut til å ha samme synspunkter som den tyrkisk-kypriotiske siden. Det vil i så fall bety at Eide går inn for å dele øya, og Anastasiades sier da også at Eide må forstå at «uttalelser eller trusler» vil føre til det motsatte enn at Kypros samles til en føderasjon.

– Jo mindre Eide snakker, jo bedre, sier Anastasiades.

Dette var nok slett ikke den attesten Eide ønsker seg rett før den norske valgkampen. Anastasiades peker på at ikke bare har Eide det travelt, han kritiseres i tillegg for å ignorere Tyrkias protester mot Kypros’ leting etter olje og gass.

Å rydde opp i denne form for konflikter er ingen enkel sak, og det er nok ikke enklere med at Tyrkias president Erdogan er del av forhandlingene. Han gir seg nok ikke med det første, uansett hva FNs generalsekretærer eller spesialutsendinger måtte mene. Det er kanskje det Eide har innsett?