Innvandring

EU til tross: Norge og Danmark forlenger grensekontroll

– Dette blir den siste forlengelsen. Jeg gjentar: den siste forlengelsen, sa EUs innvandringskommissær Dimitris Avramopoulos i forrige uke. Han siktet til den midlertidige grensekontrollen som flere Schengen-land innførte som følge av folkevandringskrisen i 2015. Sverige har fortsatt grensekontroll, men droppet identitetssjekk på offentlige transportmidler og opplevde umiddelbart økt asylpågang. Denne uken ble det klart at både Norge og Danmark forlenger grensekontrollen med seks måneder.

Både Norge og Danmark forlenger grensekontrollen med seks måneder. Som følge av folkevandringskrisen i 2015 innførte fem land i Schengen-området midlertidig grensekontroll og har forlenget den flere ganger, men i forrige uke forlangte EU-kommisjonen opphør av ordningen.

– Dette blir den siste forlengelsen. Jeg gjentar: den siste forlengelsen, sa EUs innvandringskommissær Dimitris Avramopoulos.

Innvandringskommissær Dimitris Avramopoulos pekefinger kunne med fordel vært stukket i jorda.

Tirsdag 2, mai kunngjorde svenske myndigheter at identitetssjekken som ble innført i januar 2016 på buss, tog og ferger mellom Danmark og Sverige skulle avskaffes. Samme dag lød det fra regjeringshold:

Regjeringens vurdering er at tirsdagens beslutning ikke kommer til å påvirke antallet asylsøkere til Sverige.

Migrationsverket – Sveriges svar på UDI – sa seg forsåvidt enig: Uklart om det kommer flere flyktninger, mente man der i gården, til tross for at alle vet, eller i alle fall burde vite, at ethvert signal enhver europeisk regjering sender når det gjelder asyl- og innvandringspolitikk øyeblikkelig blir kjent verden over og like øyeblikkelig får konsekvenser.

Men Id-sjekken ble droppet fra og med 4. mai, og allerede 8. mai kom det ikke fullt så uklare svaret: Flere asylsøkere ved grensen. Grensepolitiet meldte om en kraftig økning av asylsøkere på grensen. Majoriteten har så langt blitt avvist på grunnlag av at de har fått innvilget opphold i det noe mindre rundhåndede Danmark. Bare i helgen ble 88 asylsøkere avvist.

Från ett snitt på fem asylsökande per vecka tidigare i år har antalet ökat till 24 personer de senaste fyra dagarna, rapporterar Sveriges Radio.

Men även antalet personer som försökt söka asyl i Sverige har ökat kraftigt. Den gångna helgen avvisades 88 personer vid gränskontrollerna i Sydsverige.

Og dette er bare begynnelsen, sa sjefen for grensepolitiet region syd Michael Mattsson, som ikke var direkte overrasket.

– Det är en konsekvens – självfallet – att det skulle medföra ett ökat antal asylsökande. Jag tror att detta bara är i begynnelsen av vad som kan komma framöver. Först måste budskapet om att id-kontrollerna är borta slå igenom innan vi kan se den stora effekten här i Sverige, säger han till radion.

Rask spoling frem til 9. mai, og Sydsvenskan kunne melde: Flere asylsøkere ved Hyllie kan føre til at id-kontroll gjeninnføres.

Selv om vi har kunstig lave ankomsttall for tiden, er migrantpresset snart like stort som i «kriseåret» 2015. Flere enn noensinne tar seg over Middelhavet til Italia. Før mars var omme hadde 22.000 asylsøkere foretatt reisen, sammenlignet med rundt 18.500 i perioden januar-mars i fjor og antallet øker raskt. Bare i påskehelgen ble over 8000 asylsøkere plukket opp av europeiske skip – hvorav noen NGO-er fører sin helt egen innvandringspolitikk ved å drive rene ferjevirksomheten i libysk farvann og nå beskyldes for å samarbeide med menneskesmuglere – og ferget videre til Italia, mens 6000 ble plukket opp og fraktet til Italia i helgen som var.

Italienske medier og hjelpeorganisasjoner frykter at opptil 250.000 asylsøkere vil ankomme Italia i år. Det er i så fall hundre tusen flere enn det som ankom i rekordåret 2015, da UNHCR registrerte 153.842 ankomster. I mars rapporterte journalist Eva Ravnbøl om en svært tilspisset situasjon, med tusenvis av migranter i Italias gater:

– Der kommer flere tusinde ind hver dag, og de forsøger alle sammen at tjene nogle penge. Nogle tigger, nogle finder småjobs, mens andre bevæger sig ud i narko og prostitution. Men fælles for dem alle er, at de bare prøver at overleve, siger Eva Ravnbøl.

På den tiden av året er det vanligvis langt fra så mange, og Ravnbøl opplyste at italienske medier og hjelpeorganisasjoner allerede antar at antallet asylsøkere i år blir det høyeste noensinne. Det ankommer også flere barn (EMA – hovedsakelig gutter/unge menn som påberoper seg å være 15-17 år) enn før.

I denne situasjonen krever altså EU-kommisjonen at Europas land skal sette grensene på vidt gap. Det er så man knapt tror hva man leser, men det viser nok en gang at de høye herrer mangler enhver bakkekontakt. At flere land, Norge og Danmark inklusive, nå velger å trosse dem, tyder om ikke annet på at også våre egne regjeringer innser det.