Aktuelt

Forventer inntil 250.000 migranter – bare til Italia

22.000 migranter har tatt seg over Middelhavet til Italia hittil i år. Til sammenligning ankom det rundt 18.500 i samme periode ifjor. - Det kommer flere tusen hver dag, sier journalist Eva Ravnbøl, som forteller at man frykter at inntil 250.000 vil ankomme i løpet av året. Det er hundre tusen flere enn det som ankom Italia i rekordåret 2015.

Flere enn noensinne tar seg over Middelhavet til Italia, melder dansk TV2. Før mars er omme har 22.000 asylsøkere tatt den farefulle reisen, sammenlignet med rundt 18.500 i perioden januar-mars ifjor.

Italienske medier og hjelpeorganisasjoner frykter at opptil 250.000 asylsøkere vil ankomme Italia i år. Det er i så fall hundre tusen flere enn det som ankom i rekordåret 2015, da UNHCR registrerte 153.842 ankomster.

Bare i helgen ble 1200 migranter plukket opp av NGO-skip som opererer i området. Skipene, som går stadig nærmere den libyske kysten, tilhører humanitære organisasjoner, og under en befaring i Middelhavet rettet den østerrikske utenriksministeren Sebastian Kurzt skarp kritikk mot NGO`enes virksomhet, skriver Christian Skaug på Document.no:

På denne måten drukner det flere mennesker –ikke færre, sa Kurz. Som Die Presse rapporterer, la ikke Kurz fingrene imellom:

«NGO-galskapen må bringes til opphør», erklærte Kurz på Malta sist fredag. […] «Det finnes NGO-er som gjør godt arbeid, men også mange som er menneske­smuglernes partnere.»

EUs grensebyrå er i likhet med den østerrikske utenriks­ministeren utilfreds med tingenes tilstand:

Også Frontex kritiserer at virksomheten til smuglerne og de kriminelle nettverkene understøttes av at migrantene plukkes opp av europeiske skip stadig nærmere kysten av Libya.

Ferden går ikke lenger enn de kanoniske tolv sjømil innen nødanropet kommer, i følge Frontex-sjef Klaus Rösler. Selv patruljerer ikke grensebyrået så nært den libyske kysten.

Italia har for øvrig vedtatt å iverksette en granskning av NGO-er som befordrer migranter til Italia fra kysten av Libya, skriver samme. Beslutningen skjer på bakgrunn av at statsadvokaten på Sicilia, Carmelo Zuccaro, sendte en bekymringsmelding. Statsadvokaten er særlig interessert i finansieringen av NGO-trafikken i Middelhavet:

Det koster flere hundre tusen euro pr. måned å drive hvert enkelt av disse skipene. Hvem betaler, hvor kommer pengene fra, og hvilke motiver ligger bak? For påtalemyndighetene er det av interesse å finne ut om det foregår noe kriminelt. Zuccaro mistenker også at det finnes direkte kontakter mellom de Libya-baserte smuglerne og personer ombord i NGO-skipene.

Journalist Eva Ravnbøl forteller om en svært tilspisset situasjon, med tusenvis av migranter i Italias gater:

– Der kommer flere tusinde ind hver dag, og de forsøger alle sammen at tjene nogle penge. Nogle tigger, nogle finder småjobs, mens andre bevæger sig ud i narko og prostitution. Men fælles for dem alle er, at de bare prøver at overleve, siger Eva Ravnbøl.

På denne tiden av året er det vanligvis langt fra så mange, og Ravnbøl sier at italienske medier og hjelpeorganisasjoner allerede nå tror at antallet asylsøkere blir det høyeste noensinne. Det ankommer også flere barn (EMA) – i alderen 15-17 – en før:

– Man frygter at op mod 250.000 migranter vil komme til Italien i år, hvor der cirka var omkring 180.000 sidste år. Det vrimler også med børn i gaderne – mange flere end normalt. De er som regel mellem 15-17 år. Men der er også børn helt ned til ni år, men dem bliver der dog taget hånd om. Det er tydeligt, at folk er desperate, siger Eva Ravnbøl.

Christian Jensen er lege og i august 2016 hjalp han Røde Kors med å plukket opp migranter i Middelhavet. Han forteller om migrantenes store lidelser på veien til Europa, og at de håper på en bedre tilværelse her. Men de setter over i båter som er så sjøudyktige at de aldri vil nå land:

Han fortæller, hvordan de fleste immigranter beretter, at de søger en bedre tilværelse i Europa, fordi de har hørt historier om nogle få, der klarede den og kunne sende penge hjem til deres familier. Men sandheden er, at de både, de bliver sendt ud i, aldrig ville kunne nå til Europa.

– Det er gummibåde, der er lappede med gaffatape. Både, som aldrig ville kunne klare turen over Middelhavet, og det ved de godt, dem der sælger pladserne, og derfor truer de immigranterne ud i både med våben. Hvis vi ikke er der til at søge efter dem, så ville de alle drukne, fortæller Christian Jensen og tilføjer:

– Tal fra UNICEF siger, at mere end 4.500 mennesker døde på vej over Middelhavet fra Libyen til Italien i 2016, men jeg tror, at antallet kan være langt større. Jeg tror, at Middelhavet rummer en stor kirkegård på bunden.