Terrorisme og ekstremisme

Terrortiltalt jente på 15 år laget «satans mor»

I 13 måneder har jenta, nå 16 år, sittet i varetekt for å planlegge terrorangrep mot to skoler i Danmark. Det har kommet lite informasjon om den oppsiktsvekkende saken, men i dag ble tiltalen i straffesaken offentlig.

Det var i januar i fjor at politiet i Midt- og Vestsjælland med bomberyddere gikk til aksjon mot huset der jenta oppholdt seg. Den daværende 15-årige jenta ble anholdt og har siden sittet i varetekt, hvilket i seg selv er uvanlig for en så ung person, tiltalt etter terrorparagrafen for å ha planlagt bombeangrep på to skoler. De to skolene det dreier seg om er den jødiske Carolineskolen i København og Sydskolen i Fårevejle i Nordvestsjælland, på sistnevnte har hun selv vært elev, melder Berlingske.

Den lange varetektsfengslingen skal skyldes at politiet fryktet at jenta ville gjenoppta sine terrorplaner hvis hun ble løslatt og at hun kunne påvirke etterforskningen og vitnene i saken mot henne.

Konvertert

Jenta, som nå er blitt 16 år, skal ha konvertert til islam etter å ha vært på en reise i Tyrkia høsten 2015. Etter denne turen endret hun atferd og begynte å promotere islam på sosiale medier. Hun siterte koranvers, også på arabisk, og fremholdt at hun støttet jihad, som hun selv beskrev som «hellig krig». Hun figurerte også på flere bilder med pistol og fortalte om skytetrening.

Hun fortalte også om sin «beste venn», en 25-åring i Danmark som tidligere har vært i Syria og angivelig har kjempet for IS. Denne mannen meldte seg selv til politiet dagen etter at jenta ble anholdt. Han ble anholdt for medvirkning, men etter omfattende undersøkelser ble mannen i forrige uke sjekket ut av saken og løslatt.

«Satans mor»

Politiet fant at jenta hadde anskaffet seg bombemanualer og kjemikalier for å fremstille sprengstoffet TATP, som på folkemunne kalles «satans mor». Ifølge statsadvokaten var jenta kommet langt i sin bombefremstilling og prøvesprengninger.

Det politiet fant var så oppsiktsvekkende at jenta ikke bare ble varetektsfengslet, men måtte tilbringe de første ukene i isolasjon. Etter dette ble hun overført til en lukket institusjon for unge. Her skal hun i sommer ha stukket ned en ansatt med et glasskår da vedkommende hjalp henne med å henge opp klær.

Mottok ikke ordre

I tiltalen heter det at bombeangrepet mot Sydskolen i Fårevejle, på skolens gallafest den 8. januar 2016, ikke ble til noe, fordi jenta «ikke mottok ordre om å utføre angrepet». Hvem denne ordren skulle komme fra, fremkommer ikke av tiltalen, melder JP. Angrepet på den jødiske skolen skulle finne sted måneden etter, den 8. februar.

Rettssaken starter den 7. april i Retten Holbæk. Det er satt av 15 dager til saken.