Innvandring

500 migranter stoppet av libysk kystvakt, NGO raser

Den libyske kystvakta prøvde å gjøre jobben sin da de stoppet en overfylt gammel trebåt med over 500 migranter med kurs for Italia. Sea-Watch, en tysk NGO opprettet med formål å frakte migranter trygt til Europa, hevder kystvakta satte både deres og migrantenes liv i fare. NGO-ene synes fortsatt ikke å forstå at de løper menneskesmuglernes ærend.

Under tittelen «Tvang 500 migranter tilbake til Libya» forteller NRK.no at den libyske kystvakta i går stanset et fartøy på vei til Italia med 500 migranter ombord og tvang det tilbake til Libya. En tysk hjelpeorganisasjon, ved navnet Sea-Watch, hevder kystvakta satte både deres skip og migrantene i fare.

Talsperson for den libyske kystvakta, Ayoub Qassem, fortalte til Reuters at Sea-Watch prøvde å hindre kystvaktas arbeid og ville ta med seg migrantene.

Skjermdump fra Sea-Watchs video

Hendelsen fant sted ca. 30 kilometer utenfor byen Sabratha. Qassem påpeker således at Sea-Watch har krenket libysk territorialfarvann. Ifølge Qassem skjøt menneskesmuglerne mot den libyske kystvakta.

Ruben Neugebaue fra Sea-Watch beskylder derimot den libyske kystvakta for farlig framferd, rapporterer NRK.

– Utan nokon form for varsel, kryssa dei inn rett framfor baugen vår for å nå fram til migrantskipet. Det var ein ekstremt farleg manøver, som sette både oss og migrantane i fare, seier han.

Sea-Watch.org har organsiasjonen, som for øvrig ble opprettet i 2015 for å etablere «trygg passasje» til Europa, lagt ut en video av hendelsen. I min tolkning krysser det libyske kystvaktskipet rett foran baugen til Sea-Watch båten for å stoppe dem. Det er ingenting som tyder på at noen er i fare, og i alle fall ikke noen av migrantene.

Det som er spørsmålet i denne saken er hvorfor det tillates at menneskesmuglere får drive med sin virksomhet med å sende folk over Middelhavet fra Libya, dertil med «hjelp» fra EUs Triton-prosjekt (såkalte redningsaksjoner som er skreddersydd menneskesmuglerne) og åpenbart haugevis av forskjellige frivillige organisasjoner (NGO-er).

For øvrig er det første gang jeg registrerer at den libyske kystvakta faktisk forhindrer noen å legge ut fra Libya, men det kan vel så gjerne skyldes mangelfull rapportering fra aktuelle kilder.

Mennskesmuglere

Ifølge Qassem hadde migrantskipet rundt 300 marokkanere, 145 bengalere, 23 tunisiere, samt fra andre land i Afrika og Midtøsten. Det bevitner igjen, som vi rapporterte om for noen dager siden, at menneskesmuglerne ekspanderer sin virksomhet. Den største gruppen skal nå være bengalere, og stadig flere av dem som forsøker å ta seg til Europa er økonomiske migranter. Så langt i år er det kommet ca. 37.000 migranter til Italia.

Men NGO-ene stiller tydeligvis godhjertet og tanketomme opp. Som nevnt i saken lenket foran så ble det bare sist fredag og lørdag plukket opp rundt 6.000 mennesker i Middelhavet. 730 av disse av en båt tilhørende Leger Uten Grenser.

Izabella Cooper fra Frontex (den europeiske grensekontrollen) forteller til NRK at det en rekke andre aktører, som f.eks. IOM (den internasjonale organisasjonen for migrasjon), FN og Human Rights Watch (HRW), har sagt over tid: Menneskesmuglerne blir stadig mer kyniske – fordi det hjelper. Båten de benytter er dårligere, de har med mindre drivstoff, mindre mat og vann og overfyller dem med stadig flere mennesker. Mens det før var 90 personer i en båt med plass til 15, tar de nå med seg 170, sier Cooper. Når båtene kommer til internasjonalt farvann stikker menneskesmuglerne av i andre båter – og tar med seg motoren. Der står redningsbåter åpenbart mer eller mindre i kø for å plukke dem opp, ikke minst NGO-er, hvis de ikke allerede har hentet dem tettere innpå den libyske kysten.

NGO-er

Det er rettet kritikk mot NGO-er som opererer i havområdet utenfor Libya, ikke minst fra Frontex. I februar rapporterte vi om at Fabrice Leggeri, leder av Frontex, som hevder at NGO-ene bidrar til å oppmuntre menneskesmuglere til å fortsette sin virksomhet. Han påpekte også at NGO-ene samarbeider dårlig med sikkerhetsorganisasjoner. Ifølge ham ble omtrent 40 prosent av de siste redningsaksjonene i sjøen utenfor Libya utført av NGO-er, men på grunn av organisasjonenes manglende samarbeid er det blant annet vanskelig å sjekke migrantenes opprinnelse og smuglerruter. NGO-ene avviste enhver kritikk og hevdet at alternativet er å sende folk i døden.

En av organisasjonene som det ble rettet kritikk mot, var Leger Uten Grenser. Det mente den italienske viseutenriksministeren Mario Giro var å skape en «misvisende kontrovers». Giro uttalte da til The Guardian at NGO-er som Leger Uten Grenser ikke sto i ledtog med menneskesmuglere og at han visste at NGO-er ikke opererte inne i libysk territorialfarvann.

Men nå melder det italienske nyhets­magasinet Panorama at det er Leger Uten Grenser som står mest sentralt i etter­forskningen som påtale­myndig­heten i Trapani på Sicilia har innledet på grunn av mistanke om at NGO-er medvirker til ulovlig migrasjon, rapporterer document.no.

Leger Uten Grenser har for lenge siden tatt en politisk avgjørelse i denne situasjonen. I juni i fjor kunngjorde de  at de ikke lenger ville ta imot penger fra EU-land og Norge. Dette som en protest med Europas «katastrofale asyl- og migrasjonspolitikk»:

– I månedsvis har Leger Uten Grenser fordømt den skammelige avskrekkingspolitikken som Europa har ført mot mennesker på flukt, i stedet for å hjelpe og gi beskyttelse til dem som trenger det, sier Sebastian Stein, feltkoordinator ombord på redningsbåten Bourbon Argos i Middelhavet.

Så kan det være at Leger Uten Grenser eller andre NGO-er blir dømt for å bedrive ulovlig migrasjon, men den offentlige mottakelsen blir vel kanskje mer applaus enn fordømmelse?