Terrorisme og ekstremisme

Antatt terrorangrep på BVB, én pågrepet

Angrepet på Borussia Dortmunds spillerbuss i går etterforskes av tysk politi som mulig terror og link til IS. Det skal knytte seg til brev som er funnet på åstedet. Samtidig skal en venstreekstrem gruppe ha påtatt seg ansvaret, der det stilles spørsmål om det kan være plantet av høyreekstreme. Tysk politi har nå pågrepet én person, men har også en annen under mistanke. Begge disse skal være islamister.

Spillerbussen til det tyske fotballlaget Borussia Dortmund (BVB) ble i går utsatt for et bombeangrep med tre eksplosjoner som alle ble utløst samtidig. Angrepet skjedde om lag en mil fra fotballstadion Signal Iduna Park i Dortmund, et stadion som rommer i overkant av 81.000 personer, der Mesterliga-kvartfinalene mot Monaco skulle spilles.

BVBs fotballstadion

Sprengladningene var gjemt i veibanen i nærheten av parkeringsplassen. Flere ruter i BVB-bussen ble sprengt inn og spillerne skal ha kastet seg på gulvet i bussen. En av spillerne, Marc Batra, fikk bruddskade i armen og er på sykehuset. De øvrige har det tydeligvis gått fysisk bra med, da kampen er blitt utsatt til i dag. Men ifølge tyske medier forteller Dortmund-direktør Hans-Joacim Watzke at hele laget er i sjokk, så han håper de vil være i stand til å gjennomføre kveldens kamp. Personlig tror han at spillerne vil levere godt spill, samtidig som det kan være behov for bistand for å bearbeide den traumatiske opplevelsen. I morgentimene i dag ble spillerne observert på treningsfeltet, hvor spillernes motivasjon skal være at «kampen spilles for Marc».

Islamistisk

Politiet mistenker angrepet som terror, og de omtalte det som godt planlagt og profesjonelt utført, blant annet fordi samtlige sprengladninger var plassert utenfor rekkevidde til overvåkningskameraer. Videre ble det funnet tre brev på åstedet. Ett av disse omtaler blant annet terroren på et julemarked i Berlin, der også IS skal være nevnt flere ganer. Brevet skal åpne med «I Allahs navn, den nådige, den barmhjertige» og rette seg mot «korsfarer-nasjoner».

I samtlige brev skal det være henvisninger til Tyskland militære innsats i Syria. I minst ett av dem skal det hevdes at tyske kampfly har drept muslimer i IS’ selverklærte rike (kalifat, styrt av muslimsk leder, en såkalt kalif, som igjen var Muhammeds etterfølger). Det skal også inneholde trusler mot grupper og personer, heriblant idrettsutøvere og forbundskansler Angela Merkel.

Tysk politi iverksatte raskt «islamistiske koblinger», men utelukket ikke at brevet er en avledningsmanøver.

Antifa

Samtidig kom det frem at en venstreekstrem gruppe (Antifa) skal ha påtatt seg skylden. Antifa, antifascistisk aksjon, er et nettverk av militante antifascister. Deres mål er å knuse alle former for fascisme (som bygger på negativ nasjonsideologi med autoritært og diktatorisk styre) i konfrontasjon med høyreekstremister. Utfordringen er visstnok at denne koblingen til angrepet på BVB-bussen ble offentliggjort på en internettside, PI News (PI for Politically Incorrect), som skal være det mest innflytelsesrike høyreorienterte nettstedet i Tyskland. Innlegget skal nå være fjernet fra nettstedet.

Her ble det hevdet at aksjonen ble utført som «et symbol» for at Borussia Dortmund ikke gjør nok i kampen mot rasister (Rasist_innen), nazister (Nazi_innen) og høyrepopulister (Rechtspopulist_innen). Men nettopp bruken av den feminine endelsen «innen», som er typisk språkkode og slagord fra Antifa, gjør at man er usikker på ektheten. Ifølge politiet kan brevets ordlyd tale for at det stammer fra det antifascistiske miljøet, men at det like gjerne kan være en etterligning.

En pågrepet

På pressekonferanse nylig kom det frem at statsadvokatens pressetalsperson Frauke Koehler bekreftet at tysk politi har arrestert én person for det antatte terrorangrepet. Men det skal være snakk om to mistenkte fra islamistiske miljøer, uten at det fremkommer hvilke eller hvilket.

Sprengladningene skal ha inneholdt metallbiter, der Koehler påpekte at utfallet kunne blitt langt verre. Det skal ha vært kraftig nok til å kunne gjøre ødeleggelser innenfor en radius på 100 meter.

Det vil bli forsterket vakthold på Signal Iduna Park, der politiet blant annet har lagt ned forbud mot ryggsekker. Sikkerheten er også skjerpet i München der det skal være kamp mellom Bayern München og Real Madrid.