Innvandring

Kvinner sover med bleie for å unngå voldtekt

Barn og kvinner voldtas i asylleir i franske Dunkirk av menneskesmuglere. En frivillig hjelpearbeider forteller at det mest etterspurte produktet blant kvinner i leieren er bleie for voksne. Kvinnene våger nemlig ikke å oppsøke toalettet om natten. Også enslige mindreårige gutter forgriper smuglerne seg på. Som en 14 år gammel marokkansk gutt. Et vitne forteller at gutten ikke klarte å sitte etter overgrepene, og kun gråt og spurte etter moren sin. Vi har hørt de samme historiene fra mottak i Tyskland, der jenter og kvinner sov med ytterklærne på for å prøve å beskytte seg mot overgrep fra mannlige asylsøkere.

De rystende historiene som lekker ut fra asyl- og migrantleiren Camp de la Linière i Dunkirk nord i Frankrike, bekrefter hva vi har advart om i flere år nå: Asylpolitikken i Europa er verken human eller forsvarlig på noen måte. De som søker seg til Europa, med eller uten beskyttelsesbehov, er nær sagt helt og holdent avhengig av menneskesmugleres gode eller onde hensikter.

Bleier for voksne

Britiske Observer refererer frivillige hjelpere, helsearbeidere, asylsøkere og offisielle franske representanter om forholdene på innsiden av leiren som huser rundt 2 000 personer. Om lag 100 er enslige mindreårige. Leiren beskrives som et «usselt område med manglende sikkerhet og grusomme levekår», og der menneskesmuglere har overtatt kontrollen. Kvinner og barn utsettes for «voldtekt, vold og misbruk». Det er helt «vanlig», at dette skjer, sies det.

Dunkirk asyl- og migrantleir.

En hjelper beskriver situasjonen slik:

Seksuelle overfall, vold og voldtekt er alt for vanlig. Mindreårige overfalles og kvinner voldtas og tvinges til å betale smuglerne med kroppene sine.» Den anonyme kvinnen sier videre dette: «Selv om dusjene skal være stengt om natten, har særlig farlige individ nøkler og klarer å ta kvinner til dusjene om natten der de forgriper seg på dem. Dette skjedde med en kvinne jeg kjenner godt.»

Kilden forteller videre at «det mest etterspurte produktet som distribueres til kvinnene i Camp de la Linière – Dunkirk-leiren – er bleier for voksne».

«Kvinner er for redde for å gå på toalettet om natten. Ingen av låsene på kvinnetoalettene virker.»

Slum som i 3. verden – i Frankrike.

Sexhandel, også med barn

Både jenter og gutter utsettes for overgrep, forteller samme kilde.

“A 12-year-old girl was groomed in the camp by a man well over twice her age. When she no longer wanted to speak with him because his behaviour towards her had become so obscene, he threatened her. A 13-year-old boy ended up returning to his home country having been raped in the camp.”

En annen anonym kilde, som jobbet tre og et halvt år i Dunkirk-leiren, forteller om dusinvis av menneskesmuglere i leiren.

The worker referred to the children as being like “little steaks” because they were considered so appetitising and vulnerable to traffickers, of whom dozens are resident on site. One woman travelling by herself said that unaccompanied individuals were viewed as prey: “All men see that I’m alone, and it’s the same for the children. Men see me and they want to rape me.”

Voldtatt jente og stum mor

En arabisktalende frivillig hjelper forteller om en marokkansk gutt på 14 år som etter brutale anale voldtekter ikke klarte å sitte. Gutten «repeterte at han følte slik ‘skam’».

«Han ønsket ingenting, han bare gråt og spurte etter sin mor. Han var slått stygt.»

Vitnet forteller også om et jentebarn som ble voldtatt og at barnets mor gikk i sjokk og ble «stum». En annen mor våget ikke å anmelde voldtekt av sitt barn.

“We have also seen in the past a woman holding a seven or eight-year-old girl by her arm next to GSF [the charity Gynaecology sans Frontières has a unit on site] and apparently this child had been raped just before, and the woman was afraid to report it to police. She was there, standing silent refusing to report it.”

Faren for overgrep i leiren er så overhengende at mange bærer våpen åpent, både pistoler og kniver.

Sover med yttertøy på

Allerede høsten 2015 kunne vi fortelle om jenter og kvinner på tyske asylmottak som sov med yttertøy på for å prøve å beskytte seg mot overgrep fra mannlige asylsøkere. Overgrepene var ikke enkelthendelser, og jenter og kvinner var heller ikke trygge på dagtid, fortalte seriøse tyske kvinneorganisasjoner i brevs form til politikerne. Brevet ble etter hvert fjernet fra nettet fordi organisasjonene var redd for at det kunne brukes/utnyttes i debatten om tysk asylpolitikk.

Vil til Storbritannia

Det pågår for tiden en politisk dragkamp på de britiske øyene om hvem som har ansvar for forholdene i Dunkirk-leiren. Beboerne i leiren vil ikke bosette seg i Frankrike. De vil over til Storbritannia. Noen, som erkebiskopen, mener at Storbritannia plikter å sikre en trygg reise for barn og kvinner over Den engelske kanalen, etter en avtale initiert av tidligere statsminister David Cameron om å hente 3 000 barn/mindreårige fra leiren.

Ingen kan bestride at forholdene i leiren er fullstendig uakseptable, ja, rett ut groteske. Men er løsningen å sende de mindreårige videre til de britiske øyene, eller vil dette bare føre til at enda flere sendes over Middelhavet? Dette er stridens kjerne i den britiske parlamentet.