Innvandring

Det kan ikke fortsette: En million klar for overfart til Europa

-Opp til en million, om ikke flere, er klar for å ta seg fra Libya over til Europa, sier tidligere leder av den britiske ambassaden i Libya. Joseph Walker-Cousins, nå seniordiplomat, peker på at ingen land, EU inklusive, tar på seg ansvaret for å rydde opp i kaoset. Fra Tyskland lyder det at det kan komme 300 – 400 000 kun til Italia i år, ut fra at antallet så langt er dobbelt så høyt som i fjor.

Libya er en katastrofe for Europa, takket være NATO og Norges innsats for å bombe Gaddafi fra makten. Det politiske kaoset er fullendt og en perfekt base for menneskesmuglere og migranter som vil ta farten over Middelhavet.

Walker-Cousin betegner Middelhavet som «en rørledning» for migrantene og deres kriminelle hjelpere.

“Up to a million migrants, if not more, are in the pipeline. They will take a long time to work their way through that pipeline but it is well-established.”

-Ingen vil eie ansvaret

Britene, ved UD, sier det jobbes med å stanse menneskesmuglerne i Libya. Det hevdes at 414 båter er destruert og av 109 menneskesmuglere er arrestert. Mens Walker-Cousins på sin side klandrer de samme, og etterlyser en full opprydding i forholdene. – Ingen vil eie ansvaret, sier han.

“I don’t want to say there is a vacuum of ownership and leadership at the political level but that sort of engagement and that appetite to own what is going on in Libya does not seem to exist now in a way it did then. No one really wants to own it – it is someone else’s mess.”

Fra 350 000 til millionen

Tallene for i fjor er 364 000 over Middelhavet til Europa. Så langt i år er det ny rekord til Italia: 74 prosent flere tok seg over Middelhavet fra Afrika til «støvelen» sammenliknet med i fjor, til sammen nesten 16 000 personer.

Den tyske utviklingsministeren, Gerd Müller, anslår ut fra tallene så langt at Italia kan ende opp med 300 – 400 000 migranter i år. Han er bekymret for utviklingen.

Flere er bekymret – med rette

Gjennom årene har vi sett flere demografer advare mot en befolkningsvekst i særlig Afrika og Midtøsten, som kan føre til et dramatisk press på Europas grenser. Pent sagt har varslerne ikke blitt tatt på alvor, det til tross for at fremtredende stemmer har brakt varslene til torgs. Som den sjelden klare beskjeden  som kom fra demografene med stor tyngde i Europa, britiske David Coleman, danske Poul Christian Matthiessen, og nederlandske Tre Dick van de Kaa: Europa kan ikke fortsette å ta imot strømmen av mennesker ut av mislykkede stater i den islamdominerte verden, en strøm som bare vil øke på hvis ikke dette stoppes.

Menn i sin beste alder på vei til oss.

Det kan ikke fortsette

Konkret dette sa de tre demografene i januar 2015, altså i god tid før strømmen inn i Europa høsten 2015 tok av og vi vitnet et grensesammenbrudd.

Den danske demograf Poul Christian Matthiessen, professor emeritus fra Københavns Universitet, siger: »På grund af befolkningsudviklingen, borgerkrige, fattigdom og social uro i flere lande i Afrika og i Mellemøsten vil vi opleve endnu større strømme af flygtninge til Europa i fremtiden. Det kan betyde et voldsomt pres på europæiske værdier som demokrati, ytringsfrihed og kønnenes ligestilling,« siger Poul Christian Matthiessen, som opfordrer europæiske politikere til at arbejde for at få ændret flygtningekonventionen fra FN, som blev til i 1951.

Demografen David Coleman fra Oxford University er enig:

»Der er brug for en radikal ændring af FN’s Flygtningekonvention. Den blev oprindelig lavet for flygtninge internt i Europa efter Anden Verdenskrig, men siden udvidet til at gælde flygtninge fra hele verden. De strømmer nu til Europa, så presset på kontinentet er allerede nu historisk højt og bliver endnu større i fremtiden.«

Professor Dick van de Kaa fra Amsterdam Universitet vurderer, at Europas aktuelle politik med som udgangspunkt at tage imod de flygtninge, der bliver smuglet hertil, er »den værst tænkelige politiske løsning«.

Vi andre «dødelige» er vel så bekymret. Vi ser ingen sentralmakt som tar ansvar, og fremtiden blir mer og mer usikker for hver dag som går.