Forskjellsbehandling og diskriminering

Hijabpåbud i sjakk-VM

Mens den svenske selverklærte "feministregjeringen" ikler seg hijab og vide kåper under sitt besøk i Iran, er det mer feminisme å spore hos norske sjakkspillere: De boikotter kvinnenes sjakk-VM i Iran på grunn av påbudene. Påbudene er ikke i tråd med likestillingsarbeidet i sjakken.

Den svenske «feministregjeringen» har gjort seg til latter for en hel verden

Nettopp har Sveriges selverklærte «feministiske regjering» bevist at de ikke har store problemer med å gjøre religiøstpolitisk knefall for det kjønnsfascitistiske politiske styret i Iran, da de kvinnelige representantene på rad og rekke hilste på Irans president (med den svenske statsminister Löfven ved sin side) ikledd vid kåpe og tildekket hår. Kritikken har haglet etter den «feministiske regjeringens» manglende prinsipper, men svenskenes EU- og handelsminister Ann Linde slår tilbake med at det er «fremmedfiendtlighet og dumhet» som ligger bak kritikken.

Om Linde inte skulle bryta mot iransk lag, och om Sverige inte bara skulle skicka män i sin delegation, så var det där med slöjan ett påtvingat måste, säger hon til dn.se.

Kanskje nettopp å oppvigle til å «bryte loven» ville gitt en beskjed? Eller rett og slett blitt hjemme? For det er i alle fall ikke mer fremmedfiendtlighet og dumhet enn at iranske kvinner som kjemper for egen frihet innstendig ber om støtte fra kvinnelige politikere rundt om i verden. For tre år siden kunne NRK melde om bønnen fra aktivisten Masih Alinejad som håpet at hijab ble satt på dagsorden når embetsmenn og kvinnelige politikere besøker Iran.

Kvinner i Iran trosser faren for å bli straffet med femti piskeslag når de publiserer bilder av seg selv uten hijab på Facebook. Flere skal ha blitt angrepet med syre.

Likevel strømmer de til kampanjen My Stealthy Freedom med hår som flagrer fritt i vinden og med sjal som gir dem vinger.

Og nå er det bråk rundt kvinnenes forestående sjakk-VM.

Sjakk-kvinnene boikotter

NRK kan melde at «Alle spillerne i sjakk-VM for kvinner må bruke hijab under turneringen i Iran. Det får flere av de norske sjakkprofilene til å se rødt.» Påbudet gjelder for øvrig ikke bare tildekking av hår, men også å skjule kroppsfasongen.

Ellen Carlsen (storesøster til den mer kjente Magnus) godtar ikke at man blir tvunget til å bruke hijab. Verdensmesteren fra 2015, Maria Muzytsjuk, trakk seg øyeblikkelig da det ble kjent at VM skulle går i Iran. Kimia Moradi (20), selv er født i Iran og kom til Norge for fire år siden, er student på sjakklinja ved Norges Toppidrettsgymnas. Også hun vil også boikotte VM hvis det er hijabpåbud. Moradi får støtte fra Norges beste kvinnelige sjakkspiller Sheila Barth Sahl, som hevder at kvinnene burde vært tatt med på råd før dette ble avgjort.

Carlsen og Sahl legger skylden på Det internasjonale sjakkforbundet (Fide).

Kjemper for likestilling

Sjakkspillerne tar likestillingsarbeidet alvorlig

Carlsen mener Fide ikke klarer å være selvkritiske til at de har valgt å legge et mesterskap i et land der spillere ikke føler at de kan stille opp på grunn av reglene. Sahl viser til at påbudet er et tilbakeskritt for kvinnesjakken, der de allerede kjemper for likestilling.

– Regler som gjelder kun for kvinner er ikke bra i det hele tatt. Man er en konkurranseutøver, man er ikke en kvinne som spiller sjakk, sier Sahl.

Fide på sin side viser til at Iran var det eneste søkerlandet og at ingen av delegatene fra de nasjonale forbundene protesterte mot tildelingen av sjakk-VM til Iran. Men reglene utøverne blir tillagt under arrangementet, vil ikke Fide ha noe ansvar for.

For Fide må det likevel bli en nedtur med et sjakk-VM hvor mange av kvinnene nekter å stille på de angjeldende premisser. Det bør kanskje være en wake up call for likestillingsarbeidet som sjakkspillerne kjemper for. De kvinnelige sjakkspillerne som boikotter arrangementet har derimot tatt et viktig skritt for likestilling, også for iranske kvinner, og det er fullstendig walk over av den svenske regjeringen.