Aktuelt

Skjerpet vakthold ved svenske kjernekraftverk

Vaktene ved Sveriges kjernekraftverk skal nå bære våpen. I tillegg styrkes nærområdene med hunder. "Omverden ser annerledes ut," er forklaringen.

Åpenbart foregår det en sikkerhetsmobilisering i Sverige. For kort tid siden, desember 2016, fikk svenske kommuner beskjed om å «ruste seg til krig». Nå forteller Gøteborgposten om skjerpet sikkerhet ved Sveriges tre kjernekraftverk i Oskarshamn, Ringhals og Forsmark.

Kravet kommer fra Strålsäkerhetsmyndighetene. Resultatet er vakthold døgnet rundt, der vaktene skal bære våpen og det settes inn vakthunder i nærområdene. Vaktene skal patruljere i kjernekraftverkenes ytre område, omtrent som en sikkerhetskontroll på flyplasser ved utenlandske reiser – bare med den forskjell at vaktene har våpen.

Vi förstärker områdesskyddet mot bakgrund av att omvärlden ser annorlunda ut än tidigare, då är det ganska naturligt att man skärper kravbilden, säger Anders Österberg, informationschef på kärnkraftsgruppen OKG i Oskarshamn.

Samtidig påpeker Österberg at det ikke foreligger noe direkte trussel mot kjernekraftverkene, men han er glad for den skjerpede sikkerheten da kraftproduksjonsanlegg er «samfunnsviktige funksjoner».

Kontrollen iverksettes fra og med 4. februar.

Gp.se: Snart beväpnes vaktarne vid kärnkraftverken

(Bildet til saken er fra Strålsäkersmyndigheten og viser kjernekraftverket Ringhals)