Kvinner og likestilling

Nye tider i det feministiske Sverige

Kvinnelige besøkende og ansatte utsettes for omfattende seksuelle krenkelser på handlesenteret Nordstan i Göteborg, landets største kjøpesenter. Butikkansatte blir seksuelt trakassert, jenter og kvinner som beveger seg på kjøpesenteret blir omringet og grafset på av gjenger av gutter/unge menn. - Problemet med kvinner og jenter som utsettes for seksuelle krenkelser på Nordstan er omfattende og skal ikke sees på som isolerte tilfeller. Det hender ofte. Dette er ikke enkelttilfeller der jentene bli frastjålet en telefon, det her er deres hverdag, sier politiets pressetalsperson Ulla Brehm. Beskrivelsen av både atferd, fremgangsmåte og gjerningsmenn er deprimerende velkjent, og så omfattende er problemene tydeligvis blitt at selv Göteborgs-Tidningen tillater seg å henge bjella på katten.

Hverdagen på Sveriges største kjøpesenter, Nordstan i det sentrale Göteborg, preget i stadig større grad av grove voldsforbrytelser, ran, tyveri og trusler. I tillegg blir kvinnelige butikkansatte på senteret regelmessig seksuelt trakassert og handlende jenter og kvinner blir ropt etter, stirret på, forfulgt og omringet av gjenger av gutter/unge menn som grafser på dem, melder Göteborgs-Tidningen.

Dette er den samme typen atferd og gruppeovergrep som rapporteres stadig oftere fra hele Europa og etterhvert har ført til at færre jenter og kvinner våger å oppsøke feiringer i det offentlige rom eller f.eks. svømmehaller.

Kvinnelige butikkansatte forteller om stor utrygghet i arbeidsdagen, og ikke minst frykt når de skal gå hjem om kvelden. Det har de grunn til. Politiets pressetalsperson Ulla Brehm mener kvinnelige ansatte er spesielt utsatte fordi de ikke kan velge når de skal forlate senteret, og opplyser om veldig mange kvinner har blitt utsatt for denne typen atferd når de går fra jobben eller til trikken.

Problemet er med seksuelle krenkelser på senteret og i området rundt er omfattende og kan ifølge politiet ikke sees som isolerte tilfeller. – Det hender ofte. Dette er ikke enkeltforbrytelser hvor jentene blir frastjålet en telefon, dette er hverdagen deres, sier Brehm.

24 år gamle Emma vurderer å si opp jobben sin som følge av de daglige seksuelle trakasseriene. – Det er seksuell trakassering. Jeg får høre at de gjerne skulle gjøre både det ene og det andre med meg. De sier at jeg er pen, spør om når jeg slutter for dagen og lignende, forteller hun.

Göteborgs-Tidningen henger for en gangs skyld bjella på katten og sier det som det er: Problemene er hovedsakelig tilvandret. Gjerningsmennene er fra spredte grupper, blant dem innvandrerungdom fra forstedene og asylsøkere fra en rekke land. Rettsystemet er særlig alarmert av asylsøkende ungdommer, såkalte enslige mindreårige (EMA) fra Marokko.

– Den økte konsentrasjonen av ungdommer på kjøpesenteret, som har kommet med de enslige flyktningbarnas inntog, har ført til store utfordringer for politiet, skriver avisen.

Linnea Lorentsson arbetar också i en av Nordstans butiker. Hon delar Emmas bild av att Nordstan är en otrygg plats och hon känner ofta obehag när hon ska gå hem från jobbet på kvällarna.

– Det känns läskigt. Jag ringer alltid och pratar med någon när jag är på väg. Jag skulle aldrig gå till Nordstan på fritiden. Varför ska man vara på ett ställe där man inte känner sig trygg? Tjejer får stå ut med mycket här. Folk ropar efter en, man blir uttittad. Det händer att de följer efter, berättar hon.

I en annan butik jobbar Magdalena Bogar som säger att hon själv inte har varit med om hot eller allvarliga trakasserier.

– Men en kollega blev utsatt för det häromdagen. En man hade tafsat på henne vid magen, inte innanför byxorna men det var ju hans mening. Det är inte jättekul och det gör mig arg. Det löste sig och händelsen togs på allvar, säger hon och fortsätter:

– Jag informerade en av vakterna och sen såg de mannen här i köpcentret och ringde polisen och varnade om honom.

Atter andre forteller om hvor utrivelig det oppleves å gå gjennom senteret på vei hjem fra jobb. Kvinnene tar ofte følge med hverandre, mens andre prater i telefonen med noen hjemme, bare for å ha kontakt med noen.

Flere som har jobbet på senteret lenge forteller om at utryggheten har økt i årenes løp.

Vad gör polisen för att stävja den här typen av brott?

– Det är jättesvårt att stävja eftersom det här det är ett beteendefel. Poliserna som patrullerar i Nordstan hör inte detta sägas till kvinnorna. Här pratar vi om det som sker i det tysta. I många i fall där vi griper personer finns det stora svårigheter att lagföra dem om vi inte har identitetshandlingar. Men polisen har ökat sin närvaro i Nordstan eftersom brottsligheten har ökat och behovet av polisnärvaro är större.

Nordstans vd Ulrika Carlsson berättar att hon inte fått indikationer från handlare i Nordstan om att trakasserierna skulle vara ett utbrett problem.

– Det är inte en fråga som vi fått lyft i ett enskilt fall eller som ett generellt problem från företagarföreningen. Men det är en allvarlig fråga, en jätteviktig fråga.

Göteborgs-Tidningen granskning viser at antallet anmeldte forbrytelser på kjøpesenteret økte fra 2890 i 2012 til 3250 i 2016. Politiet jobber med prosjektet «Trygg butikk» og politiassistent Patrik Ström sier at anmeldelsene har blitt færre etter prosjektets oppstart. Han bekrefter imidlertid at kvinner opplever seg som ekstra utsatte i Nordstan:

– Många kvinnor jobbar i butikerna och när de går hem på eftermiddagarna är det också fler ungdomar som hänger där. Vissa kvinnor uttrycker att det är en otrevlig stämning och att de känner olust när de går från jobbet, säger han.

Svenske kvinners økende følelse av utrygghet er ikke ubegrunnet. Brottsförebyggande rådets (BRÅ) siste Nasjonale Trygghetsundersøkelse viser at hver tredje svenske kvinne, 31 prosent, nå føler seg ganske eller veldig utrygg når hun beveger seg i sitt eget boligområde på kveldstid. Det er en økning på 6 prosentpoeng i løpet av tre år. 12 prosent av kvinnene opplyser at redselen har ført til at de ikke lenger går ut om kvelden. En undersøkelse fra mars 2016 viste at nærmere halvparten av svenske kvinner føler seg utrygge når de går hjem eller trener alene på kveldstid. En undersøkelse fra den svenske Folkhälsomyndigheten, publisert i desember 2016, viser at 41 prosent av skånske kvinner ikke tør å gå ut alene. Som hovedårsak oppgis redsel for å bli utsatt for seksualforbrytelser.

Redselen ikke er ubegrunnet, da antallet seksualforbrytelser har økt kraftig. 1,7 prosent av befolkningen – 3 prosent av kvinnene – oppgir at de har blitt utsatt for en seksualforbrytelse i 2015, mot 1 prosent i 2014. Av disse faller 29 prosent i kategorien grove («forsøk på eller fullbyrdet seksuell tvang eller voldtekt»). Dette tilsvarer 140 000 seksualforbrytelser av denne alvorlighetsgraden i 2015, mot 97 000 i 2014 (rapportens side 51). Generaldirektør i BRÅ,  Erik Wennerström, gikk faktisk så langt som å kalle situasjonen illevarslende.