Æresdrap og æresrelatert vold

«Det var riktig å drepe henne»

Ordene skal tilhøre den tidligere svenske statsråden, Mehmet Kaplan. De er myntet på et av Skandinavias mest omtalte mord i moderne tid, æresdrapet av svenskkurdiske Fadime. Drept i 2002 fordi hun elsket Patrick og ikke ville gifte seg med en fetter i Tyrkia. Nå kommer det frem at like før en debatt få dager etter æresdrapet, tilkjennega Kaplan sitt riktige jeg: Han støtter æresdrap av unge kvinner.

Mehmet Kaplan i venstreorienterte Miljøpartiet måtte gå av som boligminister i fjor. For vi som har fulgt han med et ideologisk kritisk blikk gjennom årene, var det ingen overraskelse at Kaplan pleiet omgang med høyreekstreme Grå ulver og islamistene i Milli Görus. Kaplan er også tidligere leder av Sveriges unga muslimer, en organisasjon som svenske myndigheter for en måned siden stengte pengekranen til. Hvorfor? Organisasjonens ikke-demokratiske verdigrunnlag og koblinger til Det muslimske brorskapet.

Et blikk kan ofte si mer enn 1000 ord. Kaplan ble Sveriges første praktiserende muslim  som ble regjeringsmedlem. At kona bruker hijab, bør ikke overraske.

Riktig å drepe

For 15 år siden ble Fadime Sahindal drept. 21. januar 2002 skjøt hennes egen far henne til døde. Det svært spesielle med dette drapet var at Fadime selv hadde varslet det. Hun var en meget kjent stemme i svensk offentlighet, og hadde endog stått på talestolen i Riksdagen og fortalt politikerne om de mistrøstige livene så mange unge kvinner i Sverige lever grunnet importen av æreskulturen. Selv innvandret Fadime som barn fra kurdiske Tyrkia sammen med familien. Familien ville gifte henne bort til en fetter i Tyrkia. Fadime rømte hjemmefra og flyttet sammen med kjæresten Patrick, en svenskiransk mann.

Slik avrundet Fadime talen i Riksdagen:

Uansett hvilken kulturelle bakgrunn man har, bør det være en selvfølge for enhver ung kvinne både å få ha sin familie og det livet man ønsker seg. Men dessverre er dette ingen selvfølge for mange jenter. Og jeg håper at dere ikke snur ryggen til dem, at dere ikke lukker øyene for dem.»

Fadime ble 26 år. Hun ble drept av faren foran øynene på moren og to søstre.

Få dager etter drapet på Fadime, var tidligere statsråd Mehmet Kaplan på vei inn i en fjernsynsdebatt med feministen Bam Björling. Det var da ordene falt, forteller ledarsidorna.se, som har fått utsagnet bekreftet fra Björling selv:

«Det var riktig at hun ble drept.»

Hvorfor dette først kommer frem nå, sies det ikke noe om i artikkelen.

Håndhilser ikke på kvinner

Slike holdninger har vi altså helt inn i europeisk politisk ledelse nå. Vi venter på neste mann/kvinne ut av skapet. Han eller hun kommer ufrivillig på banen. Det er bare spørsmål om tid.

Det hører med til historien at Kaplan også har vært leder for Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa (sic). Denne organisasjonen satte seg selv i et noe grelt lys senest i fjor da nåværende leder, også han medlem av Miljøpartiet, Yashri Khan, ikke kunne ta en kvinnelig journalist i hånden.

Slik plasserer herr Khan lanken når den ikke skal berøre motsatt kjønn, i den seksuelt anti-opphissende ånden.

Ja, alt henger sammen med alt. Særlig når det handler om avskyelig kvinnesyn. For en «berikelse».