Terrorisme og ekstremisme

Istanbul-terror: rettet mot politiet?

Så ble Tyrkia igjen rammet av terrorangrep. Dette angrepet antas å være målrettet politiet.

Dødstallene fra to bombeeksplosjonene utenfor Vodaphone Arena fotballstadion i Istanbul har steget til 38, inkludert 30 polititjenestemenn, melder Independent.co.uk. I tillegg skal 166 personer være såret. Ifølge Reuters forteller innenriksminister Süleyman Soyluer at også de sårede er politifolk, og tilstanden for flere av dem skal være alvorlig, melder NRK.

Det hevdes det er den militante gruppen PKK (som er det forbudte kurdiske arbeiderpartiet) som står bak, og angrepene antas å være målrettet politiet.

Eksplosjonene skal ha skjedd etter at fotballkampen var over og publikum stort sett hadde forlatt stedet, men politiet var igjen. Bombene skal ha gått av i nærheten av en politibuss.

10 personer skal være pågrepet.

Ifølge NRK var den tyrkiske regjeringen var raskt ute med å pålegge kringkastingsforbud i hele landet etter angrepene. Hvorfor dette kringkastingsforbudet, sies det ingenting om. Et slik forbud er ikke betryggende ut fra hvordan den tyrkiske regjeringen har opptrådt, kanskje spesielt etter kuppforsøket i juli i år der bl.a. ved å fjerne over 100.000 personer fra sine stillinger, en fremgangsmåte EU har stilt seg kritisk til.

Det har over tid vært en rekke angrep i Tyrkia, og PKK mistenkes ofte å stå bak. Ifølge NRK hadde tyrkiske sikkerhetsstyrker i begynnelsen av oktober drept 417 militante kurdere siden slutten av august. I samme periode skal 88 tyrkiske soldater ha blitt drept. «Vi fortsetter til terrorismen tar slutt,» sa myndighetene ifølge Reuters. Den 13. november tvang tyrkiske myndigheter 370 grupper og organisasjoner til å legge ned. Innenriksdepartementet mener at 153 av organisasjonene har tilknytning til Gülen-bevegelsen og 190 til PKK.

(Bildet til saken er fra YouTube)