Religiøse og politiske symboler

Provoserende mote

Elever ved en ungdomskole i Danmark fikk i oppgave å lage en provoserende motekolleksjon. Men det var ikke den hvite kjolen med blodige menstruasjonsbind som provoserte, ei heller kjolen med bilder av elevenes brystvorter eller buksedrakten som blotter kvinnens kjønnsorganer og bryster, nei det som provoserte var en heldekkende drakt - en burka laget av det danske flagget.

Sjelden har vel en elev gjort mer suksess med en oppgave enn eleven som tok oppgaven med «provoserende mote» til nye høyder. Mens de andre elevene åpenbart valgte å spille på det de mente var tabu-temaer, som menstruasjonsblod, blottlegging av kvinners kjønnsorgan og bryster, innbygde strikkede hengebryster og annen pubertal humor, så skjønte en av elevene langt mer – eller så skjønte hun eller han ikke hvilken provokasjon som faktisk ble kreert.

Eleven designet en burka av danskens flagg, Dannebrog.

Dannebrog-burkan, som er utstilt på Barnekunstmuseet på Kunsten i Aalborg, har medført både muntlige og skriftlige klager, og på museet forteller man om daglige reaksjoner, melder Berlingske. Noen har valgt å boikotte museet så lenge Dannebrog-burkaen er utstilt. Debatten har også gått i ulike medier – og den stilner neppe når også de nasjonale mediene har oppdaget reaksjonene.

Faksimile fra Berlingske

Faksimile fra Berlingske

Kunstens kommunikasjonssjef Lars Ulrich Hansen forteller at Dannebrog-burkaen uten tvil er det verk som provoserer mest på utstillingen, ja, det er faktisk også det verk som de har stilt ut i nyere tid som har skapt mest offentlig debatt. Det er han godt fornøyd med.

Et stykke tøy

Reaksjonene er forskjellig. Noen ser bare «et stykke tøy», mens andre opplever at nasjonalfølelsen blir tråkket på.

»Det er vores oplevelse, at det handler meget om nationalfølelse i forhold til flaget. Nogle ser bare flaget som et stykke stof og bliver ikke provokerede, men andre bliver meget oprevede over, at man kan finde på at lave en burka af flaget og har ikke lyst til at komme på museet, mens burkaen er udstillet,« sier Ulrich Hansen, og fortsetter:

»Vi synes, at det er dejligt, at folk reagerer og engagerer sig i debatten. Hele formålet med udstillingen er jo at finde ud af, om mode og tøj overhovedet kan provokere i dag. Det – må man sige – er tilfældet, og det er egentlig godt gået af et hold efterskoleelever. Det er generelt ret usædvanligt, at publikum reagerer med klager. Sidst, det skete, var for nogle år siden, da vi havde en udstilling, der involverede levende dyr, og hvor nogle gæster – ubegrundet – var bekymrede for dyrenes velfærd« .

Blasfemi

På Ekstra Bladets Nationen reagerer brukere med forferdelse. «Vi forventer og forlanger respekt fra tilflyttere for de danske verdier, herunder vårt nydelige flagg. Og så håner vi det selv,» sier en, mens en annen mener «at unge mennesker i dagens Danmark til tider går over den akseptable grensen …  i dette konkrete tilfellet viser og beviser disse unge at de er mer enn hjernedød, det er helt enkelt blasfemi å skjende vårt flagg på denne måten.»

Lærerteamet ved den aktuelle skolen, som også har mottatt klager, irriterer seg over alt fokuset på denne burkaen. En av tekstilunderviserne, Ingeborg Mouritsen, forsvarer bruken av det danske flagget som burka på følgende måte:

Jeg vil ikke tolke på den pågældende elevs hensigter, men for mig er dannebrogsburkaen et symbol på danskhed og tolerance, og det er jo ikke ualmindeligt, at vi bruger Dannebrog på mange forskellige måder – klaphatten er jo eksempelvis meget udbredt, og der er ingen flaglov, der forbyder at bruge flaget på denne måde.

Verdier

Det er forutsigbart at en kombinasjon av det nasjonale flagget og burka vil vekke (sterke) reaksjoner, da både Dannebrog og burka representerer verdier – og, i min tolkning, sterkt motsettende verdier.

Dannebrog regnes som verdens eldste nasjonalflagg, datert tilbake til en legende på 1200-tallet. Begrepet «dannebrog» betyr danskenes fane.

Burkaen er som kjent en heldekkende drakt, som også helt eller delvis skjuler kvinnens ansikt. Burkaen, som i dag typisk brukes av muslimske kvinner, har kort fortalt som hensikt å dekke til kvinnen for ikke å friste mannen seksuelt for på den måten å forstyrre hans forhold til Allah. Burkaen representerer således for mange en kombinasjon av religiøs herrementalitet og misogyni, slik som advokat Nils Thomas Svendsen også omtalte hijaben i sak i går her på rights.no.

At danskenes fane skal representeres ved burka er en provokasjon, ja en krenkelse, av de danske frihetsverdiene.

Likevel er det noe annet som fortjener oppmerksomhet, nemlig at reaksjonene på provokasjonen foregår i dannede former. I alle fall så langt. Jeg betviler dog at provokasjonen vil utløse massedemonstrasjoner og endog vold – slik som lett blir resultatet hvis provokasjoner er rettet mot islam. Det bevitner at vi tåler krenkelser – og godt er det.