Forskjellsbehandling og diskriminering

Nytt «søppelmenneske-angrep»: Har VG trykkeplikt?

En del mennesker i vårt lille land har en moral og oppførsel som dessverre vitner om mangel på både kart og kompass. Igjen er det Christian Tybring-Gjedde som får unngjelde for deres usselhet og nedrighet, med VG som velvillig talerør. Skal vi tro den visstnok så veldig gode journalisten Alexander Nyhagen, så er Facebook-siden til Tybring-Gjedde årsaken til «kulden som sprer seg» - altså rasisme – «til bussene landet over».  Intet mindre.

Du husker kanskje kronikken «Søppelmennesker» i Dagbladet fra 2011? Tidligere Klassekampen-journalist Eivind Trædal, nå politiker for MDG, overså en hendelse i Oslo: En ”blond og muskuløs mann i 30-årene oppførte seg aggressivt. Han sto og ropte til fire tenåringsjenter i skaut. ’Jævla søppelmennesker’, skreik han.” Mannen var, ifølge Trædal, «ikke synlig beruset”. Jentene skulle ha flyktet til Trædal og kjæresten sin side av gaten, mens ”en modigere og høyere mann enn meg løp bort til rasisten, ba han roe seg ned og la jentene være i fred”. Deretter gjøv Trædal løs på Tybring-Gjedde (og meg og Ole Jørgen Anfindsen). Vi tre ledsaget teksten med store portrettbilder under tittelen «Søppelmennesker».  Ingressen lød slik:

Hvis du skal trakassere minoriteter i Norge, må du gjøre som Christian Tybring-Gjedde, Hege Storhaug og Ole Jørgen Anfindsen.

Dagbladet ble felt i PFU for å ha trykket den usle kronikken, eller som det heter: presentasjonen «rammer dem (vi tre nevnte, min merknad) på en uakseptabel måte».

Ny «søppelmenneske»

Så har VG satt på repetisjonsknappen i dag, igjen på kronikkplass. Et stort bilde av Tybring-Gjedde, og en tekst som åpner med at denne Nyhagen er på buss i Oslo sammen med en liten datter. Deretter skjer dette:

Da hører vi plutselig at noe skjer bakerst i bussen. Jeg lener meg ut i midtgangen, og ser en middelaldrende kvinne som roper av full hals: «Fuck off back to Africa! We don’t want you here», til en høy, ung, svart mann. Han prøver å smile og ignorere henne, men hun gir seg ikke, står 40 centimeter fra ansiktet hans og roper. Begge går av på neste stopp. Og jeg blir kvalm og flau. Men mest av alt blir jeg jævlig sint.

Ja, det hadde jeg også blitt. Og jeg hadde reagert med å prøve å stagge denne kvinnen, og jeg hadde beklaget overfor offeret på vegne av Norge. Det ser jeg for meg at også Tybring-Gjedde hadde gjort. Jeg har nemlig lært Tybring-Gjedde å kjenne som en omsorgsfull, engasjert og elskverdig mann som reagerer på urett – uansett mot hvem. Altså en mann i grell kontrast til det bildet mediene og debattanter ofte prøver å plassere han i. Dessuten kjenner jeg historien om hans samboerskap med en muslimsk kvinne fra Pakistan under studietiden i USA, og jeg har aldri hørt Tybring-Gjedde si ett ondt ord om en eneste innvandrer, tvert om. Han gleder seg stort når han møter/blir kjent med ikke-vestlige innvandrere som trives godt i Norge og som bidrar til fellesskapet.

mens_orkesteret

Rasisme på bussene landet over…

Dette vet antakelig Nyhagen ingenting om. Like fullt får han seg til å fremstille Tybring-Gjedde som en som sprer frykt, illustrert med å helle «bensin» på «bålet». Hva vet for øvrig Nyhagen om denne kvinnens psykiske tilstand?

Så hva var det Tybring-Gjedde skrev på Facebook? Her er innlegget:

Etnisk basert boligpolitikk

Boligprisene i Oslo har de siste årene økt dramatisk. Boligkjøpere fortviler og Oslo byråd skylder på boligspekulanter. Sannheten er at kommunen selv presser boligprisene i været. Ingen lar seg overraske at flyktninger kommer med to tomme hender (i tillegg til ingen utdannelse eller relevant arbeidserfaring).

Byrådet i Oslo mener imidlertid at det for disse er en menneskerett å bo i Oslo. Kommunen subsidierer og kjøper derfor boliger i stor stil og overlater disse til flyktninger, asylsøkere og innvandrere. Mens folk flest blir tvunget til å forholde seg til markedet, og ofte blir tvunget ut av Oslo, mener byrådet at innvandrere flest har krav på bolig i Oslo, gjerne i byens dyreste strøk. Du og jeg tar regningen.

Tybring-Gjedde lenket til en artikkel med tittelen: Oslo kommune bruker hundrevis av millioner på å presse opp boligprisene.

Ja, dette er et faktum, som Nyhagen ikke klarer å forholde seg til. All vekst i Oslos befolkning siste årene er innvandringsdrevet. Det samme gjelder for Norge. Men jeg skal la den debatten ligge. For se hva Nyhagen fortsetter med av etiketter: Tybring-Gjeddes fremstilling er «ondsinnet», han er «freidig». Tybring-Gjeddes «forenklede forklaringsmodeller er spesielt forlokkende hvis man kan bruke dem til å bekrefte sitt allerede eksisterende verdensbilde. Det gjør dem imidlertid ikke sanne. Og det kommer til å føre til at flere rabulerer rasistisk ræl på bussen». De hele avrundes slik:

For den kulden som sprer seg fra Christian Tybring-Gjeddes Facebook til bussene landet over, DEN plager meg.

Nyhagen går altså i rette med Tybring-Gjeddes faglige presisjon. Hva med hans egen presisjon: rasisme på bussene landet over grunnet en Facebook-side med 17 800 følgere?

At VG trykker dette søppelet, sier vel det meste om kuldenivået på avisens forhold til FrP.