Lov og rett (nyhetssøk)

Norsksomalier sto bak Londonangrepet

Den siktede mannen (19) som drepte en kvinne i 60-årene og såret fem andre på åpen gate i London, skal være en somalier med norsk statsborgerskap.

Da en mann (19) gikk til angrep med kniv på turistområdet Russell Square sentralt i London i går kveld, drepte han en kvinne i 60-årene og fem andre personer ble såret før politiet stoppet han. Politiet visste ikke om de sto overfor en mentalt forstyrret mann eller om det var et terrorangrep.

Nå fremkommer det i The Guardian at den siktede mannen er en somalier med norsk statsborgerskap. Den drepte kvinnen var amerikansk, mens det blant de skadde er personer fra Australia, USA, Israel og Storbritannia.

Politiet beskriver nå angrepet som «spontant» og at ofrene var tilfeldige. De finner ingen bevis for at vedkommende var radikalisert.

This morning we’ve searched addresses in North London and we will search another in south London. I emphasise that so far we’ve found no evidence of radicalisation that would suggest the man in our custody is in anyway motivated by terrorism.

Kripos vil bistå britisk politi på vanlig måte, med informasjon og eventuelle anmodninger de måtte ha i sin etterforskning. Dette er en britisk etterforskning og det er britisk politi som styrer hva de ønsker skal bli gjort i saken og hva slags opplysninger de måtte trenge fra norsk politi. Det vi kan bekrefte er at den siktede er en norsk statsborger på 19 år, som er registrert utvandret fra Norge i 2002.

Se også Daily Mail sin dekning av saken.