Aktuelt

Mer væpnet politi i London

Etter at en kvinne ble knivdrept og fem andre såret på åpen gate i London i går kveld, setter politiet inn ytterlige tungt bevæpnet politi. 2.800 betjenter vokter nå London.

En mann (19) er siktet etter at flere mennesker ble angrepet med kniv på turistområdet Russell Square sentralt i London i går kveld. En kvinne i 60-årene ble drept og fem andre personer er såret. Politiet fikk beskjed fra vitner som tilfeldigvis overvar hendelsen. Den siktede mannen ble pågrepet med elektrosjokkvåpen.

Scotland Yards antiterrorstyrke ble raskt koplet inn. Spørsmålet er om det er snakk om en mentalt forstyrret mann eller om angrepet kan kobles til terror.

Londons ordfører Sadiq Khan ber innbyggerne om å beholde roen.

2.800 betjenter

På en pressekonferanse sent i går kveld fortalte Londons politisjef Bernard Hogan-Howe at etter en bølge av terrorangrep i Europa det siste året, forbereder politiet seg nå på å sende flere bevæpnede betjenter ut i gatene. Ifølge The Guardian settes det inn ytterligere 600 betjenter. Det tilsier at til sammen 2.800 betjenter vokter London, melder BBC. Hvor mange av disse som er bevæpnet er uklart, da politiet i London vanligvis ikke bærer våpen.

De 600 ekstra betjentene skal åpenbart være tungt bevæpnet. Politisjef Hogan-Howe presiserer følgende i The Guardian:

The reality of having to deal with armed and deadly attackers is that you need firearms officers who will use force to stop those attackers in their aim. Our firearms officers are the ones who will run towards the danger.

Virkeligheten i Londons gater er altså nå at vi møter politi med maskingevær, skuddsikre uniformer og hjelm.

Faksimile fra The Guardian

Faksimile fra The Guardian

Ordfører Khan forteller at sikkerhet og trygghet for alle innbyggerne er hans førsteprioritet og at politiet og sikkerhetstjenesten jobber hardt på befolkningens vegne, samtidig som han påpeker at det innebærer mer synlig væpnet politi:

We will see more armed officers on our streets, but there is no reason to be alarmed. All of our police officers are playing their part and working closely with all of our communities to prevent the possibility of an attack.

Det kommer videre frem at politiet mangler nok skolert personell i et nasjonalt perspektiv. Den nødvendige trening, ikke minst våpentrening, tar minimum to år og når mesteparten av de trente politibetjentene benyttes i London blir andre områder i landet mer sårbare.

Beslutningen er ikke tatt etter en forhøyet risiko for terror, da trusselnivået allerede er på «severe» (alvorlig). Det innebærer at angrep anses som «svært sannsynlig».