Mediekritikk

Korttenkt meg her og korttenkt meg der

VG har fulgt opp HRS` sak om at bydelpolitiker for Høyre Iftikhar Mahmood deler klassisk antisemittiske konspirasjonsteorier om jøder. - Korttenkt og dårlig bakgrunnssjekk, lyder Mahmoods forklaring. Mon det? (20. juli 2016 kl.: 10:51: Artikkelen er oppdatert med et nytt, sjarmerende bilde og ditto utsagn)

– Jeg gjorde en veldig dårlig bakgrunnssjekk, og det var fullstendig feil av meg å legge ut det innlegget, sier bydelspolitiker for Høyre i Søndre Nordstrand Iftikhar Mahmood til VGs Runa Røed, som sent i går kveld fulgte opp HRS` sak om at bydelspolitikeren deler klassisk antisemittistiske konspirasjonsteorier på Facebook.

Han omtaler seg selv som veldig korttenkt da han la ut innlegget, og at han burde ha sett nøyere etter hva som lå bak.

– Jeg var inne på en annen blogg hvor dette innlegget lå. Dette er en blogg som vanligvis har helt kurante og normale saker, og jeg gjorde den tabben å ikke undersøke saken, sier han, og understreker at han ikke har noen annen erfaring med nettsiden.

– Beklageligvis klarte jeg i går å publisere en link som fra en side som jeg trodde hadde informasjon om terrorhandlingene i Nice og at noen hadde klart og filme dette. Jeg var dum nok til å ikke sjekke lenken, innholdet og hvor den kom fra før publisering. Fikk i ettertid vite av en venn at dette var en lenk til en antisemittiske side.Tusen takk for hjelpen med å gjøre meg oppmerksom på dette, skriver bydelspolitikeren uskyldsblått på Facebook.

Jepp, alle ville selvfølgelig som det første – det er kjemisk fritt for andre nyhetsreferanser til terrorangrepet i Nice på Mahmoods Facebook-profil – kastet seg over en obskur, åpent konspiratorisk og antisemittisk nettside i et brennende håp om at noen hadde klart å filme det hele. For det var jo ikke sånn at absolutt alle andre regulære nettaviser og tv-kanaler publiserte filmsnutter og fotografier omtrent i samme øyeblikk som nyhetene om massakren i Nice begynte å strømme inn, liksom. For ikke å nevne alt billedmateriale som er publisert i de fire dagene som har gått mellom angrepet 15. juli og 19. juli da Mahmood la ut lenken.

Men naturligvis: hvem som helst kunne jo misforstått lenkens illustrasjonsbilde med Israels flagg over det terrorangrepede Frankrike og overskriften?

MahmoodFB

Det spørs imidlertid om ikke Høyre-politikeren hadde lagt det ut selv om han hadde sjekket litt nøyere og tenkt litt bedre etter, for det er ikke første gangen han sprer antisemittiske konspirasjonsteorier på Facebook. Dette la han ut i november 2015:

Iftikhar

– Postingen er nå fjernet fra min FB side da den ikke er representativ for mine holdninger og menneskesyn, hverken politisk eller religiøst og jeg beklager feilen, fortsetter Høyres angrende representant, som altså slipper unna i VG med å hevde at han ikke har noen annen erfaring med nettsiden.

Til gjengjeld har han erfaring med nettsidens konkrete innhold, for når det gjelder et av bildene fra gårsdagens sak, som illustrerer den antisemittiske – for ikke å si høyreekstreme og/eller islamistiske – påstanden om at det egentlig er Israel som skjuler seg bak terrororganisasjonen Den islamske stat (IS), så har altså Mahmood både sett og likt det aktuelle bildets eksplisitte budskap før (november 2015):

Iftikhar2

Men det er nok ikke representativt for Mahmoods «holdninger og menneskesyn» dette heller. Bare lutter korttenking og dårlig bakgrunnssjekking. Og det er tross alt ikke så lett å se hva de tre ovenstående bildene er ment å insinuere, er det vel?

Oppdatering: Hvis noen mot formodning skulle ha behov for å få Høyre-politikerens konspirative holdninger og menneskesyn forklart med hans egne ord, så ramlet dette sjarmerende bildet inn i innboksen fra Marius Thorsen klokken 10:45. Mahmoods statusoppdatering ble lagt ut 12. juli 2015 og publisert igjen som «minne» på Facebook i forrige uke, uten noen ledsagende, ny kommentar fra hans side:

Iftikhar3

Ja ja, da gjenstår det nok bare håpe at det ikke er så mange jødiske eller antiantisemittiske velgere blant Høyres sognebarn i Søndre Nordstrand.