Aktuelt

Forlenget grensekontroll

Så lenge ikke EU klarer å ha kontroll med yttergrensene, får vi passe våre egne grenser, fastslår den danske utlendingsministeren og forlenger Danmarks grensekontroll med ytterligere et halv år.

Integreringsminister Inger Støjberg (V) ligger ikke på latsiden

Minister Inger Støjberg (V) 

Den danske utlendings- og integreringsminister Inger Støjberg (V) forlenger den midlertidige grensekontrollen med seks måneder. Som hun sier på Facebook:

Så længe der ikke er styr på de ydre grænser til EU, så er vi nødt til at passe på vores egne grænser.

I pressemeldingen heter det at den nåværende situasjonen, der det ennå ikke er funnet en holdbar løsning for å sikre Europas yttergrenser, er ministeren glad for at de har mulighet for å opprettholde grensekontrollen i alle fall til 12.november 2016.

Støjberg mener at Danmark er nødt til å passe på egne grenser inntil det kommer felles løsninger i EU-regi. Hvis de kommer, legger nå jeg noe sørgmodig til, da tilliten til EU svekkes dag for dag.

Dette innebærer at Danmark siden 4.januar i år har forlenget grensekontrollen seks ganger. Jeg vil anta at en rekke av de andre landene gjør det samme.

Sammen med Sverige, Tyskland, Østerrike og Frankrike la Danmark i begynnelsen av mai press på EU-kommisjonen for å kunne opprettholde grensekontrollen i ytterlige seks måneder. Dette ønsket er nå blitt oppfylt. Visepresident i EU-kommisjonen Frans Timmermans har tidligere uttalt at at EU håper at Schengen skal være «normalt fungerende» til november. Da antar jeg at den samme Timmermans håper at vinteren skal bidra til færre ankomster, slik som erfaringene tidligere har vært. Så er spørsmålet hvordan EU planlegger at Schengen skal fungere til neste år, årene fremover og hele året?

Norge på sin side må bare juble over at Danmark og andre land bidrar til økt migrasjonskontroll med sin grensekontroll.

Men det kan være at det blir færre amerikanere i Europa i år. Ifølge nyhetsbyrået Reuters har det amerikanske Utenriksdepartementet sendt ut en advarsel til amerikanske statsborgere om opphold i Europa i sommer på grunn av økt risiko for terrorangrep. Ikke minst overfor store arrangementer som fotball-EM i Frankrike, der det er advart mot angrep fra IS, men det er også advart mot populære severdigheter og kollektivtransport.

Det kan bli en annerledes sommer i Europa.