Islam

Muslim vs. jøde

London kan få sin første muslimske ordfører, lyder det fra ivrige medier. Dertil sønn av en pakistansk bussjåfør. Og fra arbeiderpartiet (Labour). Motkandidaten presenterer som sønn av en styrtrik familie - og av jødisk opphav. Politisk tilhørende de konservative. En kan spørre seg: hvem er det som fyrer opp til konflikter her?

Vet du hvilken religiøs tilknytning Londons tidligere ordførere har hatt? For eksempel den nåværende ordføreren Boris Johnson (som ikke har tatt gjenvalg)? Ikke det, nei? Selvsagt ikke, fordi det ikke har vært noe tema å knytte religiøs identitet til Londonordførere, før nå.

I London kjemper Khan om velgernes gunst mot De konservatives ordførerkandidat Zac Goldsmith. Både valgeksperter og veddemålsselskaper mener Khan er favoritt til å bli storbyens neste ordfører etter Boris Johnson. Khan blir også i så fall byens første muslimske ordfører, melder NTB.

Klapp! Klapp! De samme som snakker inkludering og fellesskap er også de første til å peke på det som angivelig er den store forskjellen?

Vel, forklar oss så da hvorfor det er så vesentlig å dra fram at Sadiq Khan er muslim? At han er sønn av en pakistansk bussjåfør forteller oss intuitivt om Khans klassereise og motbeviser også påstander om rasisme. Alle kan hvis de ønsker, med andre ord. Men hvorfor dra frem muslim? Hvilken type muslim er han? Hva er det vesentlige med denne informasjonen? «Noe» må det jo være?

NRK har i samtlige nyhetssendinger siden i går ivrig formidlet at London kan få sin første muslimske ordfører. Vinklingen har vært den åpenbare tidligere fattiggutten mot en styrtrik fyr hvis penger visstnok kommer fra arv. Tenke seg til at en muslim med innvandrerbakgrunn, fra arbeiderpartiet Labour, politisk kan overgå en «arving» fra de konservative! Og på toppen av det hele klarte NRK i dag å fortelle at Goldsmith har jødisk bakgrunn. Nå er jo dramaet komplett: muslim versus jøde!

Hvem skaper konflikter, sa du?

Men det er vel ikke så underlig at mediene holder på slik – de er jo fylt med «Ludviger«.

Det heter også at valget av Khan er viktig for Labour, da det som kjent ikke går så godt med partiet. Labour er under ledelse av den venstreorienterte Jeremy Corbyn blitt splittet. I tillegg har partiet har blitt beskyldt for antisemittisme. Det gjør jo ikke saken noe bedre.

Valgresultatet av Londons ordfører vil være klart i ettermiddag.

Londons neste ordfører, Sadiq Khan (Labour Party)?

Londons neste ordfører, Sadiq Khan (Labour Party)?