Tysk politi jakter på arabiske og nordafrikanske menn etter massive seksuelle overgrep på nyttårsaften

Tysk politi jakter på menn av «arabisk og nordafrikansk opprinnelse» som begikk seksuelle overgrep på nærmere 80 kvinner på nyttårsaften. Nærmere tusen personer, hovedsakelig menn med innvandrerbakgrunn, var samlet ved sentralstasjonen i Köln på nyttårsaften, men «feiringen» utartet med ulovlig fyrverkeri som også ble avfyrt direkte mot folkemengden.

Tysk politi jakter på menn av «arabisk og nordafrikansk opprinnelse» som begikk seksuelle overgrep på nærmere 80 kvinner på nyttårsaften. Nærmere tusen personer, hovedsakelig menn med innvandrerbakgrunn, var samlet ved sentralstasjonen i Köln på nyttårsaften, men «feiringen» utartet med ulovlig fyrverkeri som også ble avfyrt direkte mot folkemengden. Det skal også ha vært masseslagsmål på stedet og politiet ble tilkalt. Mennene unnlot – ifølge noen aviser pga språkproblemer – imidlertid å følge politiets oppfordringer om å spre seg. I oppstyret som fulgte utsatte en gruppe på 40-50 gutter og menn i alderen 15 til 35 år tilfeldige kvinner i området for grove seksuelle overgrep.

Politiet beskriver angrepene som «forbrytelser av en fullstendig ny dimensjon». Innenriksminister Ralf Jäger i Nordrhein-Westfalen (SPD) fordømmer angrepene.

Ifølge avisen Bild skjedde for øvrig noe lignende samme kveld på Reeperbahn i Hamburg, hvor grupper bestående av 5-15 menn i alderen 30-40 år begikk seksuelle overgrep på kvinner. Det samme var tilfelle i Stuttgart.

kölnDet har så langt kommet inn 60 anmeldelser bare i Köln, men politiet regner med at det vil komme flere.

Ordfører i Köln, Henriette Reker, har innkalt til krisemøte med politiet etter overgrepene, som politisjef Wolfgang Albers på en pressekonferanse kalte «seksuelle overgrep i svært massiv form». Politiet har derfor satt ned en granskningsgruppe, skriver avisen Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Cologne police chief Wolfgang Albers said witnesses described the assaults as coming from a group of up to 1,000 men whose appearance indicated they were of ‘Arab or North African origin.’

Some 60 criminal complaints have so far been filed, including one allegation of rape.

German news agency dpa quoted Albers telling reporters on Monday that it was ‘an intolerable situation that such crimes are committed in the middle of the city.’

– Gjerningsmennenes fremgangsmåte kom fullstendig overraskende på oss. Det overgår alt  vi tidligere har opplevd på nyttårsaften. Hverken i Köln eller andre byer har det tidligere vært en slik modus operandi, sier en leder av politiets analyseavdeling i delstaten Nordrhein Westfahlen, Michael Temme.

Det kommer muligens som en overraskelse at fenomenet med masseovergrep på kvinner i det offentlige rom nå manifesterer seg i et europeisk land som Tyskland, men nytt er det ikke.

For de kvinnelige ofrenes fortellinger bringer uvergerlig tankene hen på massedemonstrasjonene på Tahrir-plassen i Kairo i 2011-2013 i forbindelse med den «arabiske våren», hvor grupper av menn systematisk og bevisst fanget inn kvinner i trengselen, for deretter å beføle dem, rive klærne av dem og begå ytterligere seksuelle overgrep. Kvinnene hadde ingen sjans til å komme seg unna og det ble rapportert om flere voldtekter.

One of the victims, named only as ‘Katja L’, gave a harrowing testimony of her ordeal.

‘When we came out of the station, we were very surprised by the group that met us there’. She said the group was ‘exclusively young foreign men,’ she told Der Express.

‘We then walked through this group of men. There was an alley through [the men] which we walked through.’

She described the moment she ‘felt a hand on my buttocks, then on my breasts, in the end’.

‘I was groped everywhere. It was a nightmare. Although we shouted and beat them, the guys did not stop. I was desperate and think I was touched around 100 times in the 200 meters,’ she said.

«Katja L.» legger til at hun er glad for at hun var iført jakke og bukser, da et skjørt antagelig ville blitt revet av henne. En annen kvinne var ikke like heldig, men fikk både skjørtet og trusene revet av og ble befølt i underlivet. I avisen Express forteller en politibetjent hvordan han fikk reddet den skrikende og gråtende kvinnen ut av folkemengden.

– De var i alle kroppsåpninger, forteller et annet offer.

Det er nøyaktig samme beretninger som man hørte fra Tahrir-plassen.

Åtte menn ble pågrepet på stedet og alle skal ha båret identifikasjon og oppholdstillatelse som asylsøkere.

Den tyske politiunionen er sjokkert over angrepene, som de kaller en «ny dimensjon av vold». Selv en sivil politikvinne ble befølt av overgrepsmennene.

Etterforskere har i flere måneder hatt fokus på unge nordafrikanere som oppholder seg rundt sentralstasjonen for å stjele fra og rane forbipasserende. Hittil har de operert i små grupper på to eller tre, men at de slår seg sammen i større gjenger for å slå ned på sine ofre og begå seksuelle overgrep på kvinner er helt nytt, skriver FAZ.

Saken har vakt stor oppsikt i Tyskland og refereres nå i samtlige store tyske medier. Den har ikke nådd norske medier enda, men både Jyllands-Posten og Ekstra Bladet har en grundig gjennomgang.