Innvandring

Østerrike vs. Tyskland

Bayerns guvernør retter et politisk ultimatum til forbundskansler Angela Merkel: Plukk opp telefonen, ring din kollega i Østerrike og få kontroll over situasjonen, der tusenvis hver dag kommer over grensa til Tyskland og Bayern. Få det gjort innen søndag.

Angela Merkel presses fra flere hold.

Angela Merkel presses fra flere hold.

Forbundskansler Angela Merkel (CDU) presses fra stadig flere sider. Etter at hun i slutten av august kom på det som må kalles en lite gjennomtenkt idé, nemlig å sette Dublin-avtalen til side slik at alle syriske flyktninger kunne søke opphold i Tyskland, er presset på landet enormt. For det var jo selvsagt ikke bare syrere, selv om det nok er mange av dem også, som fanget opp denne invitasjonen, og dermed oppjusterer Tyskland sine prognoser jevnlig over hvor mange som vil komme. Om jeg husker riktig lå siste tall på mellom 1 og 1,5 millioner for inneværende år. Så selv om Merkel etter noen uker gjorde det klart at Dublin-forordningen skulle gjeninnsettes, var skaden allerede skjedd. Siden har det vært gjort en rekke grep fra Merkels side for å få asylankomstene ned, som f.eks. forsterket grensekontroll, stopp av togtrafikk mellom flere av nabolandene i sør og øst samt 1.000 marinesoldater til Middelhavet. Hun har også prøvd å kjøpslå med Tyrkia for å få dem til å stanse grensetrafikken av migranter over til Tyskland, da mot å få fortgang i forhandlingene om Tyrkias søknad om EU-medlemskap.

Men strømmen av migranter til Tyskland fortsetter. Bare på mandag kom det uanmeldt 8.000 asylsøkere via Østerrike til byen Passau i Bayern, melder Jylland-Posten (JP).

Tyskland har inngått en avtale med Østerrike om at kun 50 personer av gangen skal kunne passere grensen inn til Tyskland. En avtale som det nå hevdes at Østerrike ikke bryr seg om, da det ikke gjøres noe for å stoppe asylsøkernes reise til Tyskland. Tvert om blir de fraktet i busser til grensen.

Bayern truer med å handle

Bayerns guvernør Horst Seehofer med ultimatum til Merkel.

Bayerns guvernør Horst Seehofer med ultimatum til Merkel.

Bayerns guvernør, Horst Seehofer, som også er leder av CDUs søsterparti, CSU, har fått nok. Seehofer, som har kritisert Merkel tidligere, hevder at Østerrikes atferd belaster naboskapet og krever handling fra Merkels side.

I et intervju med avisen Passauer Neue Presse har Seehofer kommet med et ultimatum til Merkel. «Hun bør straks gripe telefonen og ta en alvorlig samtale med sin østerriske kollega Werner Faymann for å få styr på situasjonen,» lyder det. Og så krever Seehofer at grensene stenges. Guvernøren gir Merkel en frist til søndag til å reagere på hans oppfordring.

Hvis han ikke lykkes, må «vi overveie hvilke handlingsmuligheter vi har», refererer Passauer Neue Presse, uten at opsjonene nevnes. JP påpeker at Seehofer tidligere har truet med å innføre «nødverge-foranstaltninger» uten at det heller er nærmere definert.

Ifølge JP sitter Der Spiegel på informasjon som tilsier at Bayern vurderer å innføre transittsoner, lede flest mulig tog videre til andre delstater og returnere asylsøkere med busser tilbake til Østerrike.

Julia Klöckner, nestleder CDU, kritiserer Seehofers advarsel til Merkel. I et intervju med Deutschlandfunk sa hun at «med ultimatum tror jeg ikke vi vil komme mye lenger.»

Bayerns innenriksminster Joachim Herrmann (CSU) har derimot sluttet seg til Seehoters kritikk (på radiostasjonen Bayerischen Rundfunk).

»Jeg har aldri opplevde noe slikt med Østerrike. Over årene har vi faktisk alltid hatt et meget godt samarbeid med Østerrike og det østerriske politi. I øyeblikket kan de østerriske myndigheters oppførsel kalles desidert hensynsløs,« sa Herrmann, som ifølge JP også understreket at hvis det ikke skjer noe må Bayern innføre grensekontroll i ett eller annet omfang.

Av en helt annen oppfatning

På den østerriske siden av grensen er oppfatning en helt annen. Der hevder innenriksminster Johanna Mikl-Leitner at tyskerne tar imot alt for få asylsøkere. Uttalelsen skal ha kommet til avisen Kronen Zeitung på lørdag. Det legger igjen et voldsomt press på Østerrike, var hennes konklusjon.

Angela Merkel på sin side avviste i går Seehofers ultimatum. Hun mener at Tyskland ikke kan stenge av migrantstrømmen på et blunk, men ta det skritt for skritt, melder Der Spiegel. Samtidig forsikret Merkel at «hun er i konstant kontakt med Østerrike.»