Politikk

Flukten i Taxi

En skulle tro at det var tittelen på en heller dårlig film, men nei da: NRK melder at migranter "flykter gjennom hele Sverige - i taxi".

Nå har norske medier nærmest uten unntak omtalt de som reiser fra sør til nord som «flyktninger». Vi som har prøvd å tilføre noen nyanser til dette bildet, blir satt i en gapestokk for de slemme og stygge. At selv EU sliter med definisjonene på den folkevandringen som nå skjer til og i Europa, anfekter ikke de samme mediene.

Når så NRK melder at «Taxi i 100 mil er ikke uvanlig når flyktninger reiser gjennom Sverige og til Nord-Finland», synes ikke journalistene å dvele et lite sekund av hva de selv setter på trykk. For som det heter: «Strømmen av flyktninger til Nord-Finland fortsetter med uforminsket styrke.»

Den nye trenden med taxi i Sverige, som vil koste rundt 16.000 kroner og som kommer på toppen av det de samme allerede har betalt menneskesmuglerne, er tydeligvis ikke noe vi skal reagere på. Öpnna era hjärtan, som Fredrik Reinfeldt sa, og vi kan vel legge til: ikke lås døren heller, for nå trengs det husrom i hver krik og krok. Man kan jo fort bli sliten av slike lange taxiturer.

Skjermbilde 2015-09-29 15.15.55

Selvsagt burde vi ikke spøke med den krisen som utspiller seg nå, men det begynner å bli vanskelig å la være. Media har satt igang et propagandamaskineri som har malt det samme bildet dag ut og dag inn. Nå når det begynner å gå opp for flere at bildet ikke er så ensidig, at bildet av sultne, slitne barn i møtet med «Festung Europa» mer er blitt en folkevandring av unge menn som selv har bestemt hvilket europeisk land de vil til – og at de har råd til å ta seg dit, klarer ikke propagandamaskineriet å stoppe. Det ruller tungt videre.

Som HRS har meldt gang på gang at dette skjer på bekostning av de reelle flyktningene som verken har råd eller mulighet til å ta seg til Europa. De sitter fast i krigenens nærområder, med et FN som får mindre og mindre penger til å dekke de voksende behovene. Jeg ser frem til dagen da media skal skjønne hvilken invitasjon de ukritisk har videreført. Skjønt den dagen vil ikke komme, for da skal vi være vitne til medias skyldfordeling. Regjeringen her eller der? Angela Merkel? Ungarn? EU?

Imens torner utfordringene seg opp i de europeiske landene. Mottaksapparatet er ikke dimensjonert for den folkevandringen som nå skjer.

Nå må politikerne over hele Europa bare overse media og iverksette de nødvendige tiltak.

Les for øvrig den glimrende artikkelen av Kjell Madsen hos Minerva med tittelen «Journalismens siste kampsak» som nettopp bruker flyktningekrisen som eksempel.