Islam

-Vi lever i den mørkeste tiden noensinne

Salman Rushdie er sterkt bekymret for fremtiden. Han sier at ”vi lever i den mørkeste perioden jeg noensinne har kjent”. Rushdie slår fast at ”det som akkurat nå skjer med Den islamske staten er av kolossal betydning for verdens fremtid”. Selv var han hovedpersonen i dramaet som seilte opp mellom Vesten og ekstremismen i islam. Han var ”fuglen i vinduskarmen” i 1989 som få skjønte varslet om flokken som ville fylle himmelen. Først når flokken angriper husker vi den første fuglen i vinduskarmen, sier Rushdie. Rushdie har ingen tro på at politikere og intellektuelle i dag ville stått opp for ham i et nytt fatwadrama.

Vi er fryktsomme. Vold virker. Uten vold og drap ville debatten vært helt annerledes i dag. Nå inngås det kompromisser med ytringsfriheten. ”Frykten forkles som respekt,” sier Rushdie til magasinet L’Express. ”Vi har tatt feil lærdom” etter at ”de første tonene i den makabre symfonien” seilte opp i 1989, fortsetter han.

Men ”å bekjempe ekstremisme er ikke det samme som å bekjempe islam”. ”Det er tvert om et forsvar for islam,” understreker Rushdie, som vil ha et ”oppgjør med begrepet islamofobi”.

”Hvorfor skal man ikke kunne diskutere islam?” Man kan ”respektere mennesker” selv om man er ”skeptisk til ideene deres”, også hvis ”kritikken er sterk”, sier Rushdie.

Rushdie ser klare paralleller mellom fremveksten av Den islamske staten og ”den historiske feilen” Vesten har gjort ved å støtte Saudi-Arabia. Vi har lagt oss på ryggen ideologisk for sjeikenes ekstreme islam, wahabbismen, som i utgangspunktet var ”en mikroskopisk sekt”. Saudi-Arabias ”kolossale rikdom”, og Vestens manglende vilje til å stå opp mot den ideologiske ekstremismen til oljestaten, har ført til at den saudiske ekstremismen har blitt ”forplantet verden over”.

Rushdie_Libanan_barn

Rushdie er sterkt kritisk til USA og Obamas lefling med sjeikene.

Vi må ”huske at disse menneskene ikke er våre venner, de er kilden til giften”.

Ja, hvem husker ikke da vår egen oljeminister Marit Arnstad var på besøk hos sjeikene med sin lille sønn født utenfor ekteskap, denne enslige moren som løp om kapp med ekstremistene i sanddynene. (Bildene har opphavsrett, derfor lenken til google og de svært mange bildene fra denne noe spesielle hendelsen i vår politiske historie. Absolutt verdt en titt.)

100 piskeslag er straffen for en ”saudisk  Arnstad”. Det er riktig som det heter: ”Money talks.” Og: Vold virker. Vi vet det nå. Og vi må betale prisen resten av våre liv, for ikke å snakke om de kommende generasjonene.

Rushdie var kanarifuglen ytterst få forstod varslet fra. Flokken som angriper er Den islamske staten, dens tilhengere her blant oss, og det voldsomme ideologisk støttende omlandet i moskeer og bevegelser som ikke minst har mottatt milliarder av saudiske petrodollar for å spre ørkenbudskapet.

Vi snakker kanskje om så mye som 3 milliarder US dollar som går ut fra Saudi-Arabia til ”misjon” årlig.

In 2003, a United States Senate committee on terrorism heard testimony that in the previous 20 years Saudi Arabia had spent $87 billion on promoting Wahhabism worldwide.

This included financing 210 Islamic centres, 1,500 mosques, 202 colleges and 2,000 madrassas (religious schools).

Various estimates put the amount the Saudi government spends on these missionary institutions as up to $3 billion a year.

 Det bør føyes til at Rushdie ikke tror at størrelser av betydning ville stått opp for ham i dag. Igjen: Vold virker.