Islam

Politikere raser etter burkatvang i Moss

Reaksjonene er skarpe i et tverrpolitisk Moss etter at det ble kjent at somaliske og syriske menn prøver å påtvinge ikke-muslimske kvinner hijab og burka på voksenundervisning. ”Norsk språk, kultur og tradisjon, skal ligge til grunn for all integrering i Moss,” skriver gruppelederne for Høyre, Venstre og KrF. De ber voksenopplæringen om å rydde opp i de skandaløse forholdene. Bra!

En kvinne fra Peru, gift med en nordmann, meldte seg på norskkurs på Moss Voksenopplærings og kvalifiseringssenter (Voks). Her erfarte hun at muslimer har tatt styringen på skolen og krevde hvordan hun skulle kle og te seg. Janet Marleny Ortiz Arquinigo fortalte om tvang om å ikle seg burka og hijab, samt å avstå fra å spise produkter med svinekjøtt.

Saken eksploderte i sosiale medier. Fra rights.no fikk den over 5 500 delinger

Faksimile fra Moss Avis

Faksimile fra Moss Avis

Modige Arquinigo sa rett ut at en majoritet av muslimske syrere og somaliere har tatt styringen på skolen og gir moralske føringer for hvordan andre skal leve. Gjentatte ganger skal Arquinigo ha blitt irettesatt for at hun er den hun er. En av de andre kursdeltakerne fremmet krav om tildekning av kvinner. Han orker ikke se en kvinne uten full tildekning.

Kunne denne varianten tilfredsstille d'herrene?

Kunne denne varianten tilfredsstille d’herrene?

I dag gir Mosspolitikerne Sissel Rundblad (H), Sindre W. Mork (V) og Halvard Sand (KrF) Moss Voks klar beskjed om at norsk kultur har forkjørsrett i Norge, et vedtak fattet i kommunestyret: Norsk kultur, språk og tradisjon er grunnlaget for integreringen i Moss. De ber Moss Voks ”snarest gjennomgå sine rutiner slik at alle føler seg likeverdig behandlet”.

Også Harald Vilster, pensjonist og FrP-medlem, er ute i et leserinnlegg der han sier han er ”skremt” over utviklingen i byen sin. Han frykter at vi på sikt kan få tilstander som i svenske og tyske storbyer, sier han, der områder er gått tapt for ordensmakten.

Da gjenstår det å se om virksomhetsleder ved Moss Voks, Ragnhild Dahl, våger å stå opp mot disse mennenes religiøse fascisme.

Det tror jeg ikke Dahl våger fullt ut før jeg ser det. Hun vet nok at hun med motstand mot slike menns holdninger risikerer å bli møtt med truende adferd.

Tips oss gjerne om den videre utviklingen i denne saken.

Politikerne skal dog ha ros for at de gir klar beskjed. Det er ikke daglig kost å kunne skryte av dem.

Leserinnleggene er ikke på nettet.