Islam

Lengselen etter Big Mac nådd IS

Er det halal å importere importere en Big Mac fra McDonald’s i Tyrkia til slagmarkene i Syria? Debatten er hissig på sosiale medier blant islamister, da fremmedkrigerne har mer problemer med å unnvære junk food enn å skjære hodet av folk.

«Hverdagsproblemene har senket seg over kalifatet», skriver Berlingske, og viser til at det er mye å ta høyde for i IS – der intet tema synes å være for lite eller stort til debatt blant kalifatets selverklærte islameksperter og deres heiagjenger.

IS dokumenterer sin groteske fremferd

IS dokumenterer sin groteske fremferd

Diskusjonene handler om alt fra brenning av fanger, regler for hvor sløve knivene kan være når fiendes hoder skjæres av til hva krigerne kan spise mellom slagene i Syria og Irak.

En rekke IS-sympatisører deltok i debatten på Twitter om hvorvidt det er tillatt å spise McDonald’s-burgere som er smuglet inn i Syria fra Tyrkia. Berlingske viser til at Tyrkia har fått en særlig status blant en del av krigerne i IS, fordi de fleste fremmedkrigerne ankommer Syria via Tyrkia uten nevneverdige problemer og fordi Tyrkia unnlot å hjelpe kurderne mot IS i det fire måneder lange slaget om byen Kobane.

«Dawla har forbudt all spising av kjøtt fra Tyrkia,» skriver en person som kaller seg Abdel Hakim. «Dawla» er navnet som mange IS-krigere og sympatisører bruker om den Islamiske Stat. Hakim’s argument er at man som del av det nye kalifatet verken kan stole på de slaktemetodene som brukes i Tyrkia eller vite om slakterne er rettroende. Og dér endte debatten, rapporterer Berlingske, da ingen ville utfordre et slikt utsagn, uansett hvor mye de samme drømte om en burger.

Berlingske viser til at IS-jihadistene er svært opptatt av hva som er halal og haram (tillatt og forbudt) siden kalifatets opprettelse. Men alt henger ikke på greip, for mens en rekke produkter er forbudt, så sitter gjerne de samme islamistene å spiser mengder av gummigodteri fra Haribo – også av den typen som inneholder gelatin av svin – dokumentert via bilder på sosiale medier.

Mange av fremmedkrigerne har ikke noe god kjennskap til islam og har derfor bruk for retningslinjer. Her spiller de selverklærte islamfortolkerne en stor rolle på sosiale medier. Det er stipulert at flere enn 20 000 fremmedkrigere fra Europa, USA og arabiske land har sluttet seg til IS de siste ti månedene.

Hvor ufattelig absurd det hele er, vitner denne historien om:

For noen måneder siden korsfestet IS ett av sine gisler. De skar hodet av han, som de satte på en påle. Resten av kroppen forble festet til korset. Men innen IS’ «propagandamaskineri» skulle spre bilder av det groteske mordet på sosiale medier, så måtte offerets mage tildekkes – ellers kunne man være i stand til å se hans navle.

Berlingske: Længslen efter en Big Mac har ramt Islamisk Stat